6 rastlín do každého interiéru

  Kategórie: Novinky, Inšpirácia,
21. júl'18

Všetky milovníčky kvetov, zbystrite pozornosť! Prinášame vám zoznam piatich najobľúbenejších izbových kvetov súčasnosti, ktoré si okamžite zamilujete aj vy. Je však viac než isté, že kvetinovému ošiaľu prepadnú aj tie z vás, ktoré kvety v interiéri až tak veľmi neobľubujú.

Izbové rastliny sú takým zeleným zázrakom, ktorý nielen zlepšuje ovzdušie, ale zároveň vytvára z každého interiéru útulné miesto, v ktorom sa každý cíti akosi lepšie. Pozrite sa s nami na tie najštýlovejšie interiérové rastliny, ktoré váš domov zmenia na nepoznanie.

Monstera

Kto ešte nepozná monsteru, ten zrejme nepatrí medzi milovníkov sociálnych sietí. Monstera je totiž najpreslávenejší kvet blogerov a influencerov na sociálnych sieťach. Monstera sa okrem toho stala veľmi častým motívom rôznych potlačí, a to od kabeliek až po posteľnú bielizeň. Táto pôvodom juhoamerická rastlina vám doma vytvorí dokonalú tropickú atmosféru a najlepšie na nej je to, že si nevyžaduje príliš veľa starostlivosti. Práve naopak, prehnaná pozornosť majiteľov jej môže skôr uškodiť. Monstery dorastajú až do dvoch metrov a prežijú nielen v pôde, ale aj vo veľkej váze s vodou.

Svokrin jazyk

Na túto retro rastlinu s dlhými úzkymi listami si zrejme spomína každý, pretože počas detstva bola doslova na každom kroku. Svokrin jazyk, alebo ak chcete sansevieria, bola kedysi najmä kvôli svojmu pomenovaniu na smiech, no dnes sa opäť so slávou vracia do mnohých interiérov. Táto rastlinka má svoj domov v Nigérii, no veľmi rýchlo sa zabýva v každom interiéri. Patrí medzi sukulenty, takže jej vyhovuje aj priame slnečné svetlo. Zvládne to však aj v tieni, ale dávajte si pozor na teplotu - tá nesmie klesnúť pod 10 stupňov.

Kaktusy

Kaktusy patria snáď medzi najvďačnejšie rastliny - bez polievania vydržia omnoho dlhšie ako iné izbovky. Na výber máte od jednoduchej opuncie až po aloe vera a najlepšie na kaktusoch (okrem nenáročnosti) je ich tvar! Kaktusy síce stačí poliať raz za tri týždne, no treba im dopriať naozaj slnečné miesto. Kaktusy patria medzi najmenej náročné kvety a ich majitelia si pokojne môžu odísť na trojtýždňovú dovolenku. V súčasnosti patria medzi jedny z najobľúbenejších rastlín a ich kúpou iba získate.

Zamiokulkas

Názov tejto rastliny vám toho asi veľa nepovie, no pri pohľade na fotku je len málo pravdepodobné, že ju nespoznáte. Zamiokulkas, rastlinka z Madagaskaru, je veľmi nenáročná na pestovanie a postarať sa o ňu zvládne aj začiatočník či človek, ktorý na svoje kvety často zabúda. Tejto rastline sa darí v menej osvetlenom priestore a stačí ju poliať raz do týždňa. Ak sa oneskoríte, nič sa nedeje - zamiokulkas bez problémov znesie krátke obdobie sucha, no na prelievanie by ste si pri tejto izbovke mali dávať pozor.

Pilea

Pilea, na rozdiel od monstery, sa do povedomia širšej verejnosti ešte len dostáva. Každému pestovateľovi učarujú jej malé okrúhle lístky, ktoré pripomnajú mince. Nie nadarmo sa tejto rastlinke hovorí aj Chinese money plant. Pri pestovaní treba myslieť na to, že pilea má rada dostatok svetla a zvláda aj priame slnečné žiarenie. Pôdu má rada vlhkú, nie však mokrú a vďaka mnohým podzemným výhonkom sa rýchlo a ľahko rozmnožuje.

Riasogule

Ak ste už niekedy videli riasoguľku, zrejme ste spočiatku nevedeli, či ide o rastlinku alebo nezvyčajného domáceho maznáčika. Nuž, riasogule môžete bez obáv zaradiť do oboch kategórií. Ide o japonské sladkovodné rastlinky, ktoré na dotyk pripomínajú mach. Starostlivosť o ne je veľmi príjemná a, ako inak, nenáročná. Riasogule sa dajú doma pestovať vo vode, najlepšie v malom okrúhlom akváriu. Raz za dva týždne stačí vodu vymeniť, pričom jej teplota by mala byť medzi 10 a 28°C. Počas výmeny vody si treba riasoguľku vziať do ruky a gúľať ju v dlaniach, čím sa zachová jej tvar, ktorý si vo voľnej prírode udrží sama. No nie je to rozkošná rastlinka na záver?

Viete si po prečítaní tohto blogu predstaviť interiér bez rastlín? Nezáleží na tom, či ste milovníkmi minimalizmu alebo je vašou srdcovou záležitosťou boho interiér. Tieto najobľúbenejšie izbové rastliny a hodia jednoducho do každého domova.