4 jesenné recepty plné fantázie

  Kategórie: Inšpirácia,
10. Oct'18

Jeseň nemusí byť iba pochmúrnym melancholickým obdobím, práve naopak. Objavte jej čaro aj vďaka chutným receptom z tekvice, ktorých sa nebudete vedieť vzdať. Nám sa už teraz zbiehajú slinky pri pomyslení na nadýchané tekvicové lievance či typickú tekvicovú polievku. Podľahnite aj vy čaru a chuti tekvice.

Máte ešte z detstva predstavu, že oranžové jedlo vytvorené z tekvice nemôže byť ani náhodou chutné? Vyskúšajte aspoň jeden z nasledujúcich receptov a okamžite zmeníte názor. Nezameniteľná chuť tekvice a vôňa šíriaca sa po celom dome si vás okamžite podmania a vy nebudete chcieť, aby toto čarovné ročné obdobie skončilo.

Tradičná polievka z pečenej tekvice

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Alice Pagès (@alicepages),

Ingrediencie

  • 1 tekvica (maslová alebo hokkaido)
  • 3 väčšie mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 1 PL olivového oleja
  • ½ ČL soli
  • ¼ ČL čierneho korenia
  • ¼ šálky vody
  • 2 PL masla
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • korenie a soľ na dochutenie

Postup

Ako prvé si predhrejte rúru na 180-200°C. Tekvicu ostrým nožom opatrne rozkrojte napoly a vyberte semiačka. Očistite mrkvu a rozdeľte ju na tretiny, podobne očistite aj cibuľu a takisto ju rozdeľte na približne 8 častí. Takto očistené a nakrájané ingrediencie dajte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olejom, osoľte a okoreňte a tekvicu polejte vodou. Voda sa bude počas pečenia vyparovať a tekvica ostane krásne mäkká. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180°C približne 45-50 minút.

V stredne veľkom hrnci roztopte 2 PL masla, po chvíli pridajte očistený a roztlačený cesnak a nechajte ho chvíľu na jemnom plameni pražiť. Nakoniec pridajte zeleninový vývar a nechajte variť. Upečenú tekvicu nakrájajte na menšie kúsky alebo vydlabte lyžicou a spolu s mrkvou a cibuľou pridajte k vývaru. Celú zmes opatrne rozmixujte, až kým nebude konzistencia krémová. Polievku ešte chvíľu takto rozmixovanú nechajte variť a podľa potreby pridajte soľ či korenie. Hotovú tekvicovú polievku môžete pred podávaním ozdobiť smotanou, tekvicovými semienkami a chrumkavými krutónmi.

Vegánske tekvicové lievance

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jeanine Donofrio / Love&Lemons (@loveandlemons),

Ingrediencie

  • 1 PL mletých ľanových semiačok alebo ľanovej múky
  • 3 PL vlažnej vody
  • 180 g polohrubej múky
  • 2 PL trstinového cukru
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • 1 kopcovitá ČL škorice
  • ¼ ČL soli
  • ¼ šálky tekvicového pyré
  • šálka mandľového mlieka
  • 2 PL roztopeného kokosového oleja + trochu oleja na vyprážanie
  • 1 a ½ ČL vanilkového extraktu alebo pasty

Postup

V menšej miske zmiešajte ľanové semiačka s vodou a nechajte približne 5 minút odstáť. Hmota bude lepkavá a nahradí vajíčka. Vo väčšej miske zmiešajte všetky suché ingrediencie a potom pridajte aj tie “mokré”. Ak bude zmes prílš tuhá, pridajte ešte trochu mandľového mlieka. Rozpálenú panvicu potrite trochou kokosového oleja a môžete vyprážať. Naberte si jednu stredne veľkú naberačku zmesi a opatrne vylejte na panvicu. Lievance by mali byť hrubšie ako palacinky, no zároveň menšie. Opekajte ich cca 2 minúty z každej strany na strednom plameni, ktorý môžete poprípade znížiť. Hotové lievance podávajte s vegánskym bielym jogurtom, nasekanými orechmi a, samozrejme, javorovým sirupom.

Jednoduchá tekvicová nátierka s korením

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tieghan Gerard (@halfbakedharvest),

Ingrediencie

  • 400 g tekvicového pyré
  • ⅓ šálky jablčného muštu
  • ½ šálky javorového sirupu
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 1 PL tekvicového korenia (môžete použiť aj perníkové)
  • 1 ČL škorice
  • ½ ČL soli

Postup

Príprava tejto chutnej tekvicovej nátierky je veľmi jednoduchá. Všetky suroviny dajte spolu do hrnca a varte na strednom plameni. Sem-tam budúce “maslo” premiešajte a zotrite zo stien hrnca, aby neprihorelo. Nátierka sa bude variť približne 20-30 minút, kým nebude tuhšia, ale stále roztierateľná. Hotovú zmes ochutnajte a podľa potreby dochuťte. Odstavte z plameňa a nechajte vychladnúť - počas toho bude maslo stále tuhšie a tuhšie. Hotovú nátierku môžete skladovať v chladničke približne 1 mesiac a v mrazničke až 3 mesiace. Je výborná ako náhrada masla na hrianky, ale určite sa nevyhnete tomu, aby ste si ju zakaždým nabrali na lyžičku.

Nepečené vegánske tekvicové guličky

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Vegan Richa (@veganricha),

Ingrediencie

  • 1 šálka tekvicového pyré
  • ¼ šálky javorového sirupu
  • ½ ČL vanilkovej pasty
  • ¼ ČL soli
  • 1 ČL tekvicového korenia (zmes škorice, muškátového orieška a mletého zázvoru)
  • ½ šálky mandľovej múky
  • 3 PL kokosovej múky
  • 2 PL kokosového cukru
  • 1 ČL škorice

Postup

Na panvici zohrejte tekvicové pyré s javorovým sirupom, pridajte soľ a tekvicové korenie. Na stredne veľkom plameni varte približne 8 minút, kým sa hmota nespojí a pridajte vanilkovú pastu. Zmes nechajte vychladnúť a potom ju primiešajte k mandľovej a kokosovej múke. Cesto nechajte približne 10 minút odpočívať, potom znovu premiešajte. V prípade, že je zmes príliš lepkavá, pridajte ešte trochu mandľovej múky. V dlaniach si z cesta vyformujte guľôčky a tie potom vyváľajte v zmesi kokosového cukru a škorice. Dokonalý jesenný dezert je na svete!

Je viac než isté, že po vyskúšaní týchto receptov si ani vy nebudete vedieť predstaviť jeseň bez tekvice. Tento veľký oranžový zázrak už dávno nepatrí iba do záhrad či domov ako dekorácia. Jej nové miesto je natrvalo v kuchyni!