Minimalizmus v šatníku: 5 krokov k novému štýlu

  Kategórie: Inšpirácia, Móda a trendy,
16. apr'18

Každá žena určite veľmi dôverne pozná pocit zúfalstva z toho, že si nemá čo obliecť. Skriňa sa pritom nedá poriadne zatvoriť a vy z nej nakoniec vytiahnete kúsky, ktoré nosíte možno až príliš často. Ak je vám tento scenár veľmi dobre známy, čítajte ďalej. Možno je nový trend vo svete módy ušitý priamo pre vás.

Udržateľná móda, minimalizmus v šatníku či slow fashion - aj takto by sa dali zhrnúť populárne trendy vo svete módy, ktorý sa už dostáva aj k nám. Hlásajú v podstate veľmi jednoduchú myšlienku o kvalitnom oblečení, ktoré má tvoriť jadro šatníka. Keďže každý človek je jedinečný a má svoj štýl, nedá sa presne určiť, koľko kúskov oblečenia v šatníku máte mať. Najnižšie čísla sa však pohybujú okolo počtu 6. Trúfnete si na to?

Minimalizmus satnik

1. krok - vyhadzujte

Prvý krok na ceste za minimalizmom bude možno trochu bolieť. Vyhádžte zo skríň úplne všetko oblečenie a rozdeľte ho na tri kopy. Prvú bude tvoriť oblečenie, ktoré milujete a nosíte ho veľmi často, na druhej budú veci, u ktorých sa nevie rozhodnúť a na tej tretej tie, ktoré ste už dosť dlho nemali na sebe. Tú poslednú kopu rovno zbaľte a niekomu darujte bez toho, aby ste nad tým ešte raz premýšľali. U tej druhej to bude o niečo náročnejšie - dôkladne si prezrite každý kúsok a takisto si položte otázku, kedy ste ho mali naposledy na sebe a či ho máte s čím kombinovať. Buďte neľútostná, za ten pocit na konci to stojí.

2. krok - preč so zbytočným kategóriami

Máte aj vy v skrini oblečenie, do ktorého sa snažíte schudnúť? Alebo také, na ktoré nemáte odvahu, ale veď možno raz? Darujte ho kamoške, ktorá má na ten kúsok postavu už teraz a nezabudnite ju v tých džínsoch aj pochváliť. Nepotrebujete sa cítiť zbytočne zle a smutne pri pohľade na vysnívanú veľkosť nohavíc. Bezcitne sa zachovajte aj k najobľúbenejším svetrom a tričkám, ktoré vás podržali pri najdôležitejších udalostiach vášho života, no už dávno nemajú svoj tvar a kvalitu. Uvidíte, že o pár týždňov si na ne ani nespomeniete.

3. krok - nájdite svoj štýl

Ak viete, čo vám pristane, máte tak trochu výhru vo vrecku. Nájsť svoj vlastný štýl je niekedy veľmi náročné a za to môže aj neuveriteľne veľa oblečenia v obchodoch. Každý módny reťazec ponúka každú sezónu niečo iné, takže aj nájdený štýl je ťažké udržať. Všetko sa však dá. Pozrite sa na tú kopu oblečenia, ktorá vám ostala a zosumarizujte si ju. Väčšinou sa dá už podľa nej určiť váš štýl, no ak ho tam nevidíte, vyberte si z tej kopy najobľúbenejšie kúsky a riaďte sa tým.

Kapsulovy satnik

4. krok - inšpirujte sa

Teraz, keď už máte redukciu šatníka za sebou a ste na ceste za svojím štýlom, prichádza na rad inšpirácia. Aj najväčší módni mágovia občas niečo okopírujú a takisto majú svoje tajné inšpirácie. Nájdite si na instagrame či pintereste svoje módne ikony a ukladajte si obľúbené outfity. Samozrejme, že to nie je o úplnom kopírovaní štýlu niekoho iného, ale aj vďaka tomuto kroku si vytvoríte svoj vlastný štýl, podľa ktorého vás onedlho všetci budú poznať.

5. krok - obmedzte nákupy

Pre všetky nákupné maniačky, ktoré sa dostali až k piatemu kroku, máme správu, ktorá ich veľmi nepoteší. Minimalizmus v šatníku nie je iba o jeho redukcii, je to v podstate celoživotná cesta. Konečne máte doma šatník, ktorý dýcha a ktorý ste si vytvorili presne na mieru. Pokúste sa nezaťažiť ho novými kúskami. Pri nákupoch o každom novom kuse poriadne popremýšľajte - či ho máte s čím nosiť, či je to váš štýl a či skutočne lichotí vašej postave. Ak máte slabú vôľu, nenakupujte bez kamošky, mamy či priateľa, ktorý sa nebojí skritizovať vás a stopnúť zlé rozhodnutia.

Minimalizmus, kapsulový šatník či slow fashion majú aj inú výhodu. Je ako šitý na mieru mladým ľuďom, ktorí často menia strechu nad hlavou a sťahovanie je pre nich ako nočná mora. S minimálnym počtom oblečenia sa nikto veľmi nezapotí a bez problémov sa presťahuje aj za oceán. Trúfnete si zredukovať svoje oblečenie a vydáte sa na cestu minimalistu?