Ako si užiť leto naplno? Spomaľte!

  Kategórie: Novinky, Inšpirácia,
15. júl'18

Ani ste si nestihli všimnúť, že leto sa oficiálne začalo a zrazu je prvá polovica júla za vami? “Slow living” alebo “live slow” životný štýl je potom pre vás to pravé orechové. Kedy inokedy sa naučiť spomaliť, ak nie v lete? Ovzdušie je nabité pozitívnou prázdninovou energiou a ľudia si užívajú každý moment prázdnin. Naučte sa spomaliť. Poďakuje sa vám nielen psychika, ale aj telo.

Niet divu, že v tejto uponáhľanej a sociálnymi sieťami preplnenej dobe čoraz viac ľudí prepadáva joge, slow fashion, detoxu (aj od sociálnych sietí), cvičeniu vo všeobecnosti a zmene jedálnička. Presne to sú kroky, vďaka ktorým spomalíte a začnete si uvedomovať a užívať každý moment svojho života. A leto zrazu bude naozaj trvať dva mesiace namiesto tých pocitových dvoch týždňov.

Naučte sa byť offline

To najjednoduchšie, čo môžete urobiť, môže byť zároveň to najťažšie, a to najmä pre tých, ktorým sociálne siete prerastajú cez hlavu. Za pokus to však stojí. Odhláste sa zo všetkých sociálnych sietí aspoň na hodinu denne. Počas tej vezmite do rúk knihu, choďte sa poprechádzať, zabehajte si alebo uvarte chutné jedlo, na ktoré ste doteraz nemali čas. Mobil odložte bokom aj vtedy, ak trávite čas s rodinou či priateľmi a vyhýbajte sa mu aspoň hodinu pred spaním.

Leto joga

Vytvorte si harmonogram

Tak ako striedanie ročných období alebo dňa a noci, aj naše telo má rado istý poriadok. Ak máte pocit, že váš deň je chaotický, krôčik po krôčiku ho skúste zmeniť. Vstávajte a raňajkujte v rovnaký čas, stanovte si časť dňa, počas ktorej budete cvičiť, vyhraďte si presný čas na prácu a v rovnaký čas sa ukladajte do postele. Uvidíte, že po pár dňoch prinesie takýto harmonogram ovocie a vy sa budete cítiť oveľa lepšie.

Starajte sa o telo zvnútra

A zabudnite na polotovary a nezdravé fastfoody, ktoré zhltnete v priebehu pár minút. Nájdite si aspoň každý druhý deň čas na to, aby ste uvarili zdravé jedlo, za ktoré sa vám vaše telo poďakuje. Snažte sa nakupovať lokálne, teda od miestnych predajcov a pokúste sa variť zo surovín, ktoré sú typické pre aktuálne ročné obdobie. Nezabudnite do jedálnička zahrnúť veľa ovocia a zeleniny a vyhýbajte sa ťažkým, mastným a vyprážaným jedlám.

Leto jedlo

Hydratujte a oddychujte

Pomalší životný štýl má priznivý vplyv aj na pomalšie starnutie, ktoré bezprostredne súvisí s hydratáciou zvnútra aj zvonka. Dodržiavajte pitný režim, ktorý má pozostávať najmä z čistej vody a nezabudnite pravidelne krémovať pokožku, najmä ak sa zdržujete na slnku. Doprajte si tiež dostatok spánku. Je síce leto, počas ktorého ľudia často ponocujú, no ak sa dá, vyhnite sa tomu.

Sadnite si a vypnite

Posledný krok s pomalšiemu životnému štýlu sa vám možno bude zdať trošku zvláštny. Nestojí však nič a jediné, čo k tomu potrebujete je pohodlné miesto na sedenie. Nájdite si ho, pohodlne sa usaďte alebo si ľahnite a zatvorte oči. V hlave si môžete prehrávať celý deň alebo jednoducho nemyslite na nič aspoň 20 minút. Tento krok môžete pokojne nazvať meditáciou, ale aj ničnerobením. Uvedomujte si prítomný okamih, ticho alebo spev vtáčikov okolo vás a jednoducho oddychujte bez telefónu v ruke.

Leto oddych

Pomalý životný štýl sa v dnešnej uponáhľanej dobe stáva tak trochu luxusom. Nie je to však niečo nereálne - je iba na vás, ako si toto leto svoj čas zorganizujete. Tak čo poviete? Pokúsite sa toto leto aspoň o trochu spomaliť?