5 moderných interiérov: do ktorého by ste sa nasťahovali?

  Kategórie: Exkluzívne, Inšpirácia,
19. apr'19

Zariaďujete si domov a premýšľate nad tým, ktorým smerom sa vybrať? Nuž, máte pred sebou neľahkú úlohu. Každý sa chce predsa vracať z práce či zo školy do útulného domova, v ktorom sa bude za každých okolností cítiť príjemne. Niekto má rád minimalizmus, niekto zasa úplný opak. Nájdete sa v niektorom z týchto štýlov?

Potrpíte si na dokonalú čistotu, alebo vám učaroval organizovaný chaos? Neviete si predstaviť interiér bez kvetov a obrazov, alebo vás mnohé doplnky privádzajú do šialenstva? Reč je o rôznych interiérových štýloch, ktoré sa v súčasnosti môžu popýšiť prívlastkom moderné. Ktorý z nich najviac vystihuje vašu osobnosť?

Minimalizmus

Minimalizmus v interiéri môžete milovať, alebo nenávidieť. Je tu však aj tretia možnosť - neviete, čo si o takto zariadenom interiéri máte myslieť. Je vôbec zariadený? Nechýba mu niečo? Mnohí minimalistické interiéry považujú za chladné, pretože ich základným prvkom sú farby ako biela, sivá a čierna a, samozrejme, minimum doplnkov, ktoré by interiér zútulňovali.

Minimalizmus môže pôsobiť na prvý pohľad nudne, no môžete si byť istí, že nudní rozhodne nie sú jeho obyvatelia. Minimalistický štýl totiž zbytočne nerozptyľuje myseľ a dáva tak priestor vašej fantázii. No a tú najväčšiu výhodu minimalistického interiéru sme si nechali na záver - málo nábytku a dekorácií znamená menej upratovania a viac času na veci, ktoré milujete.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Peter und Karsten ???? (@house_of_peter_and_karsten),

Boho

Úplným protikladom minimalizmu je boho štýl. V takto zariadenom interiéri nájdete množstvo textílií, kvetov a doplnkov od výmyslu sveta. Ak sa rozhodnete zariadiť interiér v boho štýle, môžete popustiť uzdu svojej fantázii a skutočne sa vyblázniť. Povolené sú farebné steny, pestrofarebné koberce, vankúše a obliečky - jednoducho všetko, vďaka čomu sa budete doma cítiť príjemne a útulne.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ???? natures wall (@natures_wall),

Nemusíte byť však milovníkom farieb, aby ste si zamilovali boho štýl. Množstvo takto zariadených interiérov má ako základ čierno-bielu farebnú kombináciu, ktorú majitelia dopĺňajú o prírodné doplnky, najmä drevo, slamené doplnky, zlaté odtiene a kvety. Nebojte sa strapcov, obrazov, či dokonca kobercov na stenách a zapamätajte si jedno zo základných pravidiel bohémskych interiérov - vrstvenie!

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Inspire Your Space (@inspireyourspace),

Retro

Vstúpili ste do moderne zariadeného interiéru, no máte pocit, že ste sa ocitli u babičky? Vitajte v retro interiéri! Takýto štýl je inšpirovaný bývaním v 50. - 70. rokoch, no jeho “pozostatky” nájdete aj v neskoršom období. Retro interiér spoznáte okamžite - nechýbajú v ňom geometrické tvary, hladké plasty, tapety a dlaždičky pripomínajúce šachovnicu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Kareen Linna / Stylist (@depto2201),

Pravý retro interiér využíva naozaj retro nábytok a doplnky, no nie každý má to šťastie a nájde takéto kúsky na povale svojho domu či v bazári. Dobrou správou však je, že retro štýlu sa už prispôsobujú aj obchody s nábytkom. Hľadajte jednoduché kúsky s nádychom minulosti a doplnky v oranžovej, žltej, hnedej, zelenej, červenej a čiernej.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Imagicasa® (@imagicasa.be),

Pop art

Päťdesiate roky sa neniesli iba v retro štýle. Počas tohto obdobia sa zrodil aj pop art štýl, ktorý sa naplno rozvinul v 60. rokoch. Pre pop art sú typické výrazné farby, tvary a v neposlednom rade populárne výtvarné umenie, ktoré neprehliadnete. Neviete si predstaviť, ako taký štýl vyzerá? Možno vám postačí jedno meno, ktoré poznajú ľudia po celom svete - Andy Warhol.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Стрельникова Мария (@strelnikova.maru),

Štýl pop art, či už v interiéri alebo v umení, má hlavne šokovať, čo sa mu vďaka bláznivým farebným kombináciám dokonale darí. Podobne ako pri boho štýle, aj v tomto prípade dajte fantázii zelenú a nebojte sa experimentovať. Kombinujte farby, ktoré by ste v inom prípade neskombinovali a nezabúdajte na to najdôležitejšie - dekorácie v štýle komiksu. Ten je totiž charakteristickým prvkom pop artu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Pure (@by_____design),

Art deco

Ďalším štýlom, ktorý má v názve umenie, je štýl art deco. Ten spoznáte okamžite, pretože už na prvý pohľad pôsobí luxusne. Tento štýl sa začal vyvíjať v medzivojnovom období na prelome 20. a 30. rokov a u nás ho preslávil najmä prezident Tomáš Garrigue Masaryk, ktorý ním chcel prezentovať novú republiku. Interiér zariadený v art deco štýle môže pôsobiť ťažkopádne, preto je vhodný skôr do veľkých rodinných domov alebo bytov s vysokými stropmi.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Cordelia Fox (@cordeliafox1),

Štýl art deco v sebe spája luxusné materiály, ako napríklad mramor, kov, sklo, zamat, hodváb či satén. Pri vstupe do interiéru zariadeného v tomto štýle vám musia do očí udrieť výrazné tapety, podlahy a svietidlá. V art deco interiéroch sa bežne spája zlatá farba s lesklou čiernou, tmavotyrkysovou a bielou. Nevyhnutnou súčasťou takýchto interiérov sú tiež doplnky - zvieracie vzory, masívne vázy, neprehliadnuteľné lampy.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Cordelia Fox (@cordeliafox1),


Zamilovali ste sa do niektorého interiérového štýlu natoľko, že si takto viete predstaviť aj svoj domov? Alebo máte vlastný štýl, ktorý možno kombinuje z každého rožku trošku?