Slow fashion či swap oblečenia. Vyznáš sa v módnych termínoch, ktoré hýbu svetom?

  Kategórie: Fashion story, Móda a trendy,
27. sep'19

Valia sa na vás zo všetkých strán neznáme pojmy ako slow fashion, udržateľná móda, kapsulový šatník, módny swap či upcyklácia a vy netušíte, čo znamenajú? Náš krátky výkladový slovník vám pomôže rýchlo sa v tejto rozrastajúcej problematike orientovať, tak poďme na to!

Je móda vaše druhé meno a nákupné centrá sú vaším ďalším domovom? V tom prípade je viac než isté, že s vyššie spomenutými slovíčkami ste sa už celkom určite stretli. Aj tomu najväčšiemu milovníkovi módy sa však môže stať, že v mori nových pojmov sa rýchlo stratí. Ak vám záleží na budúcnosti našej planéty, zaujímate sa o recykláciu odpadu a čo-to vám hovorí aj zero waste životný štýl, tento článok je práve pre vás!

Slow fashion sijaci stroj

Slow fashion vs. fast fashion

Tzv. pomalá móda je opakom fast fashion, teda rýchlej módy, ktorá na nás číha práve v spomínaných nákupných centrách. K fast fashion môžeme zaradiť všetky značky, ktoré predávajú neuveriteľné množstvo oblečenia za smiešne nízke ceny a niekoľkokrát do roka prichádzajú s novou kolekciou, po ktorej konzumenti siahajú ako po čerstvých rožkoch. Kvalita takéhoto oblečenia je však nízka a zväčša prežije iba jednu módnu sezónu.

Slow fashion móda, ktorá je synonymom pre udržateľnú módu je úplným protikladom tejto rýchlej módy. Zástancovia slow fashion si vyberajú módne kúsky od lokálnych dizajnérov a návrhárov, vedia, kto presne ich nohavice či košeľu ušil a môžu sa spoľahnúť na to, že na výrobu boli použité iba kvalitné materiály, ktoré prežijú veľa rokov. Je pravda, že za slow fashion sa v konečnom dôsledku platí o niečo viac, no investícia do kvalitného oblečenia sa vám zaručene vráti. S hrdosťou môžeme povedať, že k slow fashion značkám patrí aj španielska značka Kbas, ktorá svoje kabelky vyrába ručne z poctivých materiálov.

Slow fashion second hand

Kapsulový šatník

Koľkokrát ste už stáli pred skriňou naplnenou oblečením a nešťastne ste si povzdychli, že si aj tak nemáte čo obliecť? Tomuto problému v živote aspoň raz čelila každá žena. Odpoveďou na túto klasickú ženskú dilemu je však kapsulový šatník, ktorý pozostáva z limitovaného počtu oblečenia. Väčšina sa zhoduje v tom, že kapsulový šatník by malo tvoriť presne 36 kúskov oblečenia, pričom ide o jednoduchú matematiku 6x6. To znamená, že váš šatník by mal obsahovať 6 nohavíc, 6 sukní a šiat, 6 kúskov vrchného oblečenia (tričká, košele, svetre, blúzky), 6 párov topánok, 6 kusov búnd a 6 kúskov kabeliek a doplnkov. Všetky kúsky by mali byť navzájom perfektne skombinovateľné, vďaka čomu budete ráno presne vedieť, čo si dáte na seba.

S minimom oblečenia sa vytratí problém preplnenej skrine, v ktorej oblečenie iba zapadá prachom a stráca na kvalite. Keď sa nad tým zamyslíte, drvivá väčšina z nás aj tak obmieňa tie isté outfity stále dookola, pretože sú zložené z kúskov, v ktorých sa cítime najlepšie. Postavte na tomto princípe svoj šatník aj vy a uvidíte, že váš život bude o niečo jednoduchší a menej stresujúci.

Módny swap

Nahromadilo sa vám doma zbytočné množstvo oblečenia, ktoré ste na sebe nemali viac ako rok? Swap oblečenia je pre vás správnym riešením. Tieto akcie sa organizujú čoraz viac vo veľkých, ale aj menších mestách a na svoje si počas nich príde každý - ten, čo chce predať, ale aj ten, čo chce kúpiť. Stačí sa zaregistrovať (niekedy nie je potrebné ani to), doniesť oblečenie, ktoré už nepotrebujete a za symbolickú sumu ho predať niekomu, komu ešte urobí radosť alebo ho vymeniť za iný kúsok od iného predajcu. Oblečenie, ale aj doplnky tak dostanú druhú šancu. Swap je v podstate akýsi hybrid second handov, avšak jeho výhodou je to, že presne viete, od koho “nové” oblečenie kupujete.

Slow fashion kosik

Upcyklácia

Okrem second handov a módneho swapu existuje ešte jeden spôsob, ako dať oblečeniu druhý dych. Ten spôsob sa nazýva upcyklácia a význam tohto slova je veľmi jednoduchý. Ide v podstate o to, že oblečenie, ktoré vám už neprináša žiadny pôžitok, no je v perfektnom stave, môžete akýmkoľvek spôsobom pretvoriť na iný kúsok. Z pánskej košele sa môže stať sukňa, dlhé džínsy môžu ožiť ako krátke nohavice so štýlovými výšivkami a otrhaná kabelka sa môže premeniť na úžasnú kozmetickú taštičku či štýlový peračník. Stačí iba trochu kreativity, ihlu a niť a vy budete mať zrazu v skrini nový kúsok, ktorý budete milovať.

Nie je vám osud našej planéty ľahostajný? Zapojte sa do tejto osvety vo svete módy aj vy a ukážte všetkým, že šťastie prinášajú nielen plné skrine nepotrebného oblečenia, ale aj pár kvalitných kúskov s príbehom. Niekoľko takých čaká aj v našom eshope.

Nakupujte slow fashion