4 DIY minimalistické veľkonočné dekorácie

  Kategórie: Inšpirácia,
03. apr'20

Veselé veľkonočné sviatky plné smiechu, vody, rodiny a tradičného jedla sú čoskoro tu. Vzhľadom na aktuálnu situáciu vo svete aj doma budú vyzerať trochu inak, no do vašich domácností môžete stále vniesť pravého veľkonočného ducha. Inšpirujte sa našimi tipmi na dekorácie, ktoré sú minimalistické a váš domov môžu bez obáv zdobiť počas celej jari.

Prírodný jarný veniec

Velkonocny veniec

Uhladené, dokonale premyslené veľkonočné vence na dvere tento rok vystriedajú “chaotické” výtvory, ktoré dokáže vyrobiť naozaj každý. Potrebovať budete korpus, ktorým môže byť čistý prútený veniec alebo do kruhu vytvarovaný pevný drôt. Pripravte si tiež záhradnícke nožnice, motúz, lepiacu pištoľ, malé vajíčka a materiál z prírody - vŕbové prútiky, brezové plody, brečtan, pavinič, bršlen, dráč, eukalyptus… nájdite vo vašej záhrade alebo okolí rôzne popínavé rastliny alebo mladé výhonky, ktoré sa jednoducho tvarujú a prineste si ich domov. Do venca môžete zakomponovať aj jemné kvietky, ako napríklad gypsomilku, ale aj menšie ruže.

Pri tvorení venca sa nechajte unášať svojou fantáziou a príliš sa nezamýšľajte nad tým, čo kde prilepíte. Výsledkom má byť síce minimalistický veniec, avšak čím chaotickejšie bude na prvý pohľad pôsobiť, tým krajší v konečnom výsledku bude. Doprostred venca môžete zavesiť akúkoľvek dekoráciu, napríklad zvon, nezafarbené vajíčka či stužku, ale môžete ho ponechať aj bez tejto ozdoby. V hornej časti venca na záver uviažte motúz a pripevnite ho na dvere.

Veľkonočný stôl

Velkonocne prestieranie

Ako sme už v úvode spomínali, s Veľkou nocou sa spájajú tradičné jedlá, na ktorých si rodina spoločne pochutnáva. Bohatú ponuku jedál doplňte o jemné, minimalistické prestieranie. Hlavnú úlohu v tomto prípade zohráva prestieranie z prírodného materiálu, napríklad slamené podložky pod taniere. Na prázdny tanier položte utierku z juty, ľanu alebo inej prírodnej látky a na ňu uložte varené vajíčko zabalené do bavlnenej utierky. Vajíčka môžu byť aj farbené, no my sme si zamilovali tieto nefarbené vajíčka s rozkošnými tváričkami. Toto prírodné prestieranie v hnedých tónoch dotiahne do dokonalosti niečo zelené, napríklad už spomínaný eukalyptus.

Bez vajíčok to nejde

Velkonocne vajicka kbas

zdroj foto: freepik

Čo by to bolo za Veľkú noc bez farbených vajíčok? Samozrejme, vyzdobiť sa dajú aj v minimalistickom duchu. Na ich “výrobu” použite akrylové farby s dobrou pigmentáciou a vyhrajte sa s rôznymi tvarmi a farebnou kombináciou. Trendom vo farbení vajíčok je už niekoľko rokov technika ponárania vajíčok do nádoby s vodou a lakom na nechty/akrylovou farbou. Vajíčka s tzv. mramorovým efektom dosiahnete takto:

  • Do väčšej čistej nádoby napustite vlažnú vodu a v malom množstve do nej opatrne nalejte lak na nechty alebo farbu.
  • Špajlou farbu opatrne zamiešajte a do vody pomaly ponorte vajíčko (použite radšej vyfúknuté vajíčka, ktoré ponoríte napichnuté na špajli. Ak sa rozhodnete takýmto spôsobom farbiť plné vajíčka, neodporúčame ich neskôr konzumovať).
  • Jemným krúživým pohybom ho vo vode otáčajte, kým sa naň farba “nenalepí”.
  • Zafarbené vajíčko na špajli zapichnite do polystyrénu a nechajte uschnúť.
  • Do vody opäť vlejte lak alebo farbu a pokračujte rovnakým spôsobom.

Vajíčka v macramé

Velkonocne macrame

zdroj foto: Brit + Co

Mimoriadne obľúbené macramé si už našlo svoju cestu aj k veľkonočným dekoráciám. Svoj domov môžete vďaka tejto technike počas blížiacich sa sviatkov vyzdobiť aj v boho štýle. Jednoduchý macramé držiak na vajíčka môže byť spočiatku poriadny hlavolam, ale uvidíte, že v závere z vás bude macramé profík. Na výrobu jedného držiaka budete potrebovať macramé špagát a krúžok, na ktorý výtvor zavesíte. Postup je nasledovný:

  • Z bavlnky nastrihajte 4 rovnako dlhé časti podľa toho, aký dlhý držiak chcete mať. Ideálna dĺžka je 40 cm.
  • Špagát preložte na polovicu a takto uviažte na krúžok - vznikne vám uzol a 8 šnúrok, ktoré budú vytvárať dvojice.
  • Každú dvojicu spolu zauzlite pár centimetrov nadol od hlavného uzla.
  • Potom zauzlite vždy susedné šnúrky, opäť pár centimetrov nižšie.
  • Toto uzlenie opakujte ešte raz, čím vám vznikne tvar podobný sieti.
  • Na záver všetky šnúrky spolu zviažte uzlom na spodnej časti, vložte vajíčko a zaveste.

Predzvesťou Veľkej noci je aprílové slnko, spev vtáčikov a mláďatká, no zabúdať netreba ani na veselé veľkonočné dekorácie, ktoré rozžiaria váš domov a vnesú doň svieži jarný vánok. Prajeme vám krásne Veľkonočné sviatky a veľa zdravia aj bez tej povestnej polievačky a šibačky.