Last minute vianočné dekorácie

  Kategórie: Inšpirácia, Lifestyle,
23. dec'19

Väčšinu vianočných dekorácií (alebo aspoň základ na ne) nájdete v prírode, ktorá je na dosah ruky. Teplo sa oblečte, nezabudnite čiapku, šál, rukavice a kvalitné záhradkárske nožnice. Zamerajte sa na ihličnaté stromy, z ktorých vám skvelo poslúžia vetvičky rôznych veľkostí, ale aj okrasné dreviny s červenými bobuľkami, napríklad cezmína či jarabina. Nevynechajte ani šišky a ak sa vám pošťastí, domov si prineste aj imelo.

Prichystajte si tiež špagát - jutový, ľanový alebo momentálne obľúbený macramé. Po ruke majte aj celú škoricu, sušené citrusy a jabĺčka, vlašské orechy a bavlníkové tobolky. Na výrobu dekorácií budete, samozrejme, potrebovať nožnice, tenký medený drôtik, hrubý drôt alebo drôtený kruh, poprípade slamený či polystyrénový korpus. Zíde sa vám tiež tavná pištoľ a farba v spreji, ideálne biela a zlatá.

Vianočný veniec na dvere

Vianocne dekoracie veniec

Aby vianočnú atmosféru hneď pri príchode k vám nasala nielen návšteva, ale aj vy, na dverách nesmie chýbať závesný vianočný veniec. Tento rok sú v móde najmä dva typy, ktoré stoja na opačných miskách váh. Zvoliť si môžete veľký veniec plný ihličia, šišiek, slamených doplnkov a drobných vianočných gulí, alebo môže vaše dvere zdobiť minimalistický veniec z ihličia a eukalyptu, ktorý zároveň krásne vonia. V tom prípade vôbec nevadí, ak bude zakrytá iba polovica drôteného kruhu, najlepšie v zlatej farbe.

Výroba vianočného závesného venca je veľmi jednoduchá a zvládne ju aj úplne začiatočník. Základom je pevný korpus alebo drôtený kruh, podľa toho, aký veniec chcete vyrábať. Na tento základ tenkým medeným drôtikom pripevnite ihličie tak, aby korpus nevykúkal a začnite so zdobením. Nechajte sa unášať na vlne fantázie a pomocou tavnej pištole na ihličie aranžujte doplnky. Robustný efekt vytvoríte tak, že veniec ozdobíte po celom obvode, jemnejší veniec zase docielite ozdobením jednej časti, ideálne dolnej. Na hornú časť venca pripnite pevnú stuhu, zaveste a obdivujte svoje dielo vždy pri príchode domov!

Adventný veniec

Vianocne dekoracie advent

V zhone pred Vianocami je niekedy nemožné stihnúť vytiahnuť alebo vyrobiť tradičný adventný veniec. S jeho výrobou si nemusíte robiť ťažkú hlavu, túto sezónu každú návštevu očaríte nedbanlivým vencom, ktorý pôsobí chaoticky a kde-tu z neho trčí vetvička. Základom sú rok čo rok predsa iba štyri sviečky symbolizujúce adventné obdobie. Vianočný adventný veniec pritom vôbec nemusí byť vytvarovaný do kruhu - využiť môžete akúkoľvek misu, ktorú doma máte, pokojne aj v obdlžníkovom tvare. Jeho výroba je veľmi podobná výrobe závesného venca, no na záver netreba zabudnúť na 4 sviečky.

Bohatá girlanda

Vianocne dekoracie girlanda

Nefalšovanú atmosféru Vianoc dosiahnete hustou girlandou z ihličia, ktorá sa bude krásne vynímať najmä nad kozubom, ale napríklad aj na televíznom stolíku, schodisku, alebo na akejkoľvek poličke, ktorá je dostatočne na očiach. Vlastnoručná výroba girlandy je opäť jednoduchá, no pripravte si aj dávku trpezlivosti. Vašou úlohou bude pospájať mnohé vetvičky ihličia, ktoré je potrebné medzi sebou zviazať špagátom alebo drôtikom. Keď hotovú girlandu položíte na miesto, nezabudnite ju opatrne ozdobiť drobnými žiarovkami, vďaka ktorým bude ešte krajšia a bohatšia.

Kreatívne zabalené darčeky

Vianocne dekoracie darceky

Nestihli ste tento rok kúpiť vianočný baliaci papier, alebo ste jednoducho zabudli? Nič sa nestalo! Prehľadajte dom a určite nájdete papier, ktorý pri balení využijete, hoci by to mal byť obyčajný papier na pečenie. Ozdobiť ho predsa môžete aj sami. Ak sa chcete trochu vyblázniť, zaspomínajte si na detské časy a vyrobte pečiatky zo zemiakov v tvare stromčekov, srdiečok alebo hviezd. Darčeky s láskou zabaľte do papiera, previažte špagátom a pridajte drobné ozdoby v podobe rolničiek, škorice, šišiek, ihličia, sušených citrusov či eukalyptu.

Vianoce nemajú byť o drahých ozdobách, ktoré každý rok obmieňate podľa aktuálnych farebných trendov. Vytvorte si tento rok Vianoce svojpomocne a rozvešajte po dome množstvo ihličia, šišiek, škorice a iných prírodných ozdôb. Vďaka nim sa váš domov krásne rozvonia a vás bude vždy pri pohľade na vlastnoručne vyrobené dekorácie hriať pri srdci nielen na Štedrý deň.