6 spôsobov, ako (nielen) teraz zahnať nudu

  Kategórie: Lifestyle,
20. mar'20

Začína vám slovíčko koronavírus a všetko s ním spojené pomaly, ale isto liezť na nervy? Inšpirujte sa naším zoznamom aktivít, ktoré vám pomôžu zahnať nudu a prežiť sociálnu izoláciu bez ujmy na zdraví. Ostaňte doma (ak môžete), pomôžte zabrániť šíreniu vírusu a užite si čas, ktorý môžete stráviť so svojou rodinou.

Pripravte domov na jar

Jarné upratovanie muselo skôr či neskôr prísť, tak prečo ho odkladať? Vyupratujte a vyumývajte celý dom či byt už teraz - neskôr si za to poďakujete. Ak máte záhradu alebo aspoň balkón, pustite sa do jarných prác aj tam. Popri upratovaní tiež nezabudnite na očistu šatníka - zimné veci odložte do škatúľ a tie jarné a letné pretrieďte. Určite ste počuli o zázračnom upratovaní s Marie Kondo, ktoré vás a vašu domácnosť zbaví zbytočností. Tohtoročné jarné upratovanie by teda malo byť nielen o vyhodení fyzických zbytočností, ale aj o uprataní mysle. No a čerešničkou na torte uprataného domu bude rozkvitnutý konárik z čerešne vo vázičke.

Karantena cvicenie

Dostaňte sa do formy

Domov pripravte na jar a seba na leto. Teraz, keď ste v podstate 24 hodín doma, sa nemôžete vyhovárať naozaj na nič. Polhodinu denne na cvičenie si nájde určite každý bez ohľadu na to, či musíte počas dňa pracovať z domu alebo sa snažíte zamestnať deti, ktoré nemôžu ísť do školy. Mnohé fitness centrá (ale aj samotní tréneri) ponúkajú cvičenie online, či už cez instagram, facebook alebo youtube. Pripojiť sa môžete v reálnom čase alebo sa k cvičeniu vrátite vtedy, keď vám to bude vyhovovať. Ak vám nevyhovuje typ cvičení, ktoré momentálne posilňovne zverejňujú, skúste trochu popátrať na youtube a určite nájdete kanál, ktorý vám dokonale sadne.

Prebuďte v sebe šéfkuchára

Pravidelný pohyb a cvičenie ide ruka v ruke so zdravou stravou. Ako dlho už odkladáte pečenie toho zdravého banánového chlebíka? Kedy ste si naposledy naozaj našli čas na prípravu výdatných raňajok alebo chutného obeda? Nájdite si popri všetkom tom strese, ktorý na nás kričí z médií, čas na varenie a potešte svoje chuťové bunky vlastnoručne pripraveným jedlom. Ak ste sa rozhodli začleniť do svojej novej dennej rutiny aj bod č. 2, teda cvičenie, stavte na zdravé ingrediencie a veľa čerstvej zeleniny a ovocia.

Karantena varenie

Hrajte sa

Máte doma deti, ktoré už nevedia, čo od nudy a prenášajú ju aj na vás? Vytiahnite zo skrine zaprášené spoločenské hry, ktoré ste nehrali už celé roky a utužujte rodinné vzťahy. Ak nepatríte práve k milovníkom spoločenských hier, skúste oprášiť svoje schopnosti v skladaní puzzle alebo stavte na loptové hry (ak, pravda, máte k dispozícii vlastný dvor alebo prázdne ihrisko).

Karantena filmy

Vytvorte si kinosálu

Sociálna izolácia dala stopku kinám, no to neznamená, že dobrý film si nemôžete pozrieť aj z pohodlia domova. Pripravte popcorn alebo pikantné nachos s chutnou omáčkou, pohodlne sa usaďte a užite si film presne ako v kine. To znamená bez neustáleho kontrolovania sociálnych sietí. Uvidíte, že dej filmu si vďaka tomu budete pamätať aj o niekoľko dní, pretože ste mu venovali plnú pozornosť.

Objavujte nové vášne

Vždy ste závideli spolužiačke, ktorá vedela už od základnej školy nádherne kresliť? Neviete sa vynadívať na dokonalý rukopis kaligrafov? S nadšením sledujete DIY (do it yourself, teda urob si sám) videá na youtube, no vy ste ešte nič nevytvorili? Práve teraz prišiel ten deň, o ktorom ste hovorili ako “jedného dňa, keď budem mať konečne čas”. Popustite uzdu fantázii, dajte priestor nekonečnej kreativite a objavte nové vášne, ktoré vám vyplnia voľné chvíle.

Karantena zaujmy

Čítajte, čítajte, čítajte

Kedy ste naposledy prečítali knihu na jeden dych? Teraz je ten správny čas vytiahnuť z police knihu, ktorá na vás čaká už poriadne dlho, a to nielen preto, že marec, mesiac knihy je ešte stále v plnom prúde. Pútavá kniha vám pomôže zabudnúť na realitu týchto (ne)všedných dní a prenesie vás do iného sveta. Žáner si však vyberajte pozorne - knihy s katastrofickým dejom, počas ktorého vymrie polovica ľudstva, si radšej nechajte na neskôr.