Viete, čo sú to adaptogény? My áno!

  Kategórie: Lifestyle,
14. máj'21

Reishi, chaga, ashwagandha, tulsi… máte pocit, že tieto slová ste už niekedy počuli, ale absolútne netušíte, čo znamenajú? Ide o adaptogény, ktoré majú nášmu organizmu priniesť toľko hľadanú rovnováhu. Odkiaľ pochádzajú, aké sú ich benefity a prečo zažívajú svoj vrchol slávy práve teraz?

Adaptogény patria do zvláštnej triedy bylín, ktoré sa vďaka svojim liečivým schopnostiam používajú v rôznych kútoch sveta už tisícky rokov. Okrem podivného názvu ich spája ešte niečo - fungujú nešpecificky, čo znamená, že sa zameriavajú na viacero telesných funkcií, teda na fyzickú, psychickú aj biologickú stránku. Adaptogény v sebe ukrývajú akúsi vrodenú inteligenciu, vďaka ktorej vedia, čo presne vaše telo práve teraz potrebuje a na to sa zamerajú.

Pociťujete únavu? Adaptogény vám dodajú potrebnú energiu. Prežívate úzkostné stavy? Adaptogény vás upokoja. Čím to je? Tieto bylinky majú dopad na náš endokrinný systém a HPA os a veľmi zjednodušene povedané - vyhodnotia stav vášho tela a chemickými reakciami obnovia rovnováhu presne tam, kde to potrebujete.

Ako adaptogény fungujú?

HPA os (hypotalamo-hypofýzo-adrenokortikálna os) nepretržite vyhodnocuje, čo sa v tele deje, poskytuje organizmu spätnú väzbu a hľadá účinné opatrenia. Na zabezpečenie telesnej rovnováhy využíva hormónyHypotalamus (H v skratke HPA osi) je riadiace centrum mozgu, ktoré so zvyškom tela komunikuje prostredníctvom autonómneho nervového systému a cez príliv hormónov.

Hypotalamus vníma, čo sa v tele deje, dohliada na procesy a informuje svojho “osobného asistenta”, čo má robiť. Tým asistentom je hypofýza (po anglicky pituitary, teda P), ktorá získané informácie odovzdáva cieľovým orgánom. Tie následne v príslušných tkanivách a orgánoch (srdce, pľúca, črevá, obličky, pečeň a pankreas) spustia konkrétne biochemické procesy.

Adaptogeny blog

Reishi

Huba reishi (najčastejšie rozomletá na prášok alebo vo forme piluliek) sa zameriava na niekoľko orgánových systémov. Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, zmierňuje zápaly, pomáha regulovať náladu a priaznivo vplýva na črevný systém. Reishi, kráľ medzi hubami, sa používa v holistickej medicíne aj tradičnej čínskej medicíne. Viaceré štúdie z rôznych kútov sveta dokázali, že pravidelné (ale nie prehnané) užívanie prášku či piluliek z tejto huby pomáha zmierňovať príznaky astmy a alergií na potraviny, zlepšuje stav a kvalitu pleti a takisto spánok.

Ashwagandha

Ďalšou “multiorgánovou superstar” je ashwagandha, indický ženšen, prispieva k celkovej podpore správne fungujúceho imunitného systému a imunitu zároveň zvyšuje. Znižuje hladinu kortizolu, tzv. stresového hormónu, a pomáha eliminovať chronický stres a jeho škodlivé účinky. Ashwagandha, konkrétne koreň z tejto rastliny nazývanej vitánia snodárna, takisto zlepšuje pamäť a kognitívne funkcie a priaznivo vplýva na sexuálne zdravie mužov aj žien. Pomáha udržiavať správnu činnosť štítnej žľazy a je nápomocná pri regenerácii svalov.

Ashwagandha blog

Tulsi

Bazalka posvätná, po svete známa najmä pod názvom tulsi, je považovaná za zlatý liek ajurvédy. Za tento titul vďačí neuveriteľným schopnostiam pri zvládaní stresu, úzkostiach, ale aj zápaloch. Podobne ako ashwagandha, aj tulsi znižuje hladinu kortizolu, má protizápalové účinky a vysoký podiel antioxidantov. Ľudia ju využívajú aj ako tráviace tonikum a pomáha tiež pri sústredení a učení. Bazalka posvätná sa využíva aj pri liečbe starých známych chorôb - pomáha s vykašliavaním, urýchľuje uzdravenie pri prechladnutí, znižuje horúčku a uľavuje od bolesti hlavy.

Žezlovka

Žezlovka čínska (cordyceps, môžete sa stretnúť aj s názvom húsenica čínska) ponúka širokú škálu benefitov a je skvelým nutričným zdrojom energie - obsahuje základné vitamíny skupiny B, medzi nimi aj vitamín B12. Žezlovka obsahuje medicínsky dôležité polysacharidy, proteíny, steroly, nukleozidy a ďalšie stopové prvky. Chráni mozog, pečeň, pľúca, obličky aj nadobličky, znižuje stres, zlepšuje náladu a pomáha zlepšovať športový výkon. Žezlovka si tiež vyslúžila prezývku “himalájska viagra”, pretože zvyšuje plodnosť a libido.

Chaga

Huba bohatá na živiny má takisto obrovský vplyv na správne fungovanie organizmu a je plná antioxidantov, ktoré spomaľujú starnutie pokožky. Chaga (poprípade čaga) nakopne vašu imunitu, pôsobí antivírusovo a antibakteriálne a v porovnaní s inými hubami v nej nájdete najviac antioxidantov. Táto huba, ktorá parazituje najčastejšie na kôre brezových stromov, je rozšírená najmä na Sibíri, v Kórei, Ćíne a Škandinávii. Už po stáročia sa využíva v ruskom liečiteľstve, kde si ju pre svoje liečivé účinky nevedia vynachváliť. Užíva sa vo forme piluliek, ale aj čaj z rozdrvenej čagy je veľmi lahodný a chutný.

Chaga blog

A čo vedľajšie účinky?

Tak, ako pri vitamínoch či iných výživových doplnkoch, aj pri adaptogénoch musíte vedieť, kedy ich užívať a v akom množstve. Skutočnosť, že ide o rastlinný produkt, ešte neznamená, že si ich môžete dopriať vo veľkých dávkach alebo niekoľkokrát denne. Vždy si prečítajte o danom adaptogéne dôkladné informácie a preštudujte si príbalový leták alebo informáciu o dávkovaní uvedenú na obale. Odporúčame tiež poradiť sa s lekárom, ktorý vás ubezpečí o tom, že užívanie tohto doplnku je vzhľadom na váš zdravotný stav vhodné.

Ako sme spomínali už v úvode článku, adaptogény sa v súčasnosti tešia obrovskej obľube, za čo vďačia aj propagácii na sociálnych sieťach. Nenechajte sa však strhnúť davom - to, že váš obľúbený influencer na instagrame si dvakrát denne pridáva čagu do kávy a každý večer pije zázračné smoothie s práškom reishi, ešte neznamená, že toto dávkovanie bude vhodné aj pre vás. Väčšina adaptogénov sa má užívať pravidelne po dobu niekoľkých týždňov, za ktorými nasleduje dlhšia prestávka a potom sa cyklus opäť opakuje.