Nervy na prasknutie? 6 trikov, ktoré vám pomôžu uvoľniť sa

  Kategórie: Lifestyle,
14. sep'21

Nezáleží na tom, či vo svete zúri pandémia, život vám občas dá zabrať aj bez všadeprítomného koronavírusu. Tlaky zamestnávateľa, rodiny, priateľov, detí alebo iné udalosti dokážu pripraviť o nervy aj tú najsilnejšiu osobnosť. Ako nepodľahnúť tlaku a čo robiť, keď už ďalej jednoducho nevládzete?

Aj na vás zrejme vyskakujú zo všetkých strán tipy a triky na to, ako byť viac produktívna, spoločensky aktívna, ako si vybudovať ten najlepší cvičebný plán, čo jesť, ako vychovávať deti, prečo nakupovať slow fashion… Niekedy je však nových informácií priveľa a keď sa k tomu pridajú očakávania okolia, kolaps je na dosah ruky. Naučte sa spomaliť, filtrovať informácie, ktoré v živote nepotrebujete a dajte si pauzu. Váš nervový systém sa vám za to naozaj poďakuje.

Zaťažte sa

Áno, čítate správne. Jedným z účinných spôsobov, ako odbúrať stres a napätie, je využitie váhy, resp. sily. Tá má na organizmus upokojujúci účinok a využiť ju môžete rôznymi spôsobmi. Tzv. proprioceptívny tlak sa využíva dokonca aj pri liečbe rôznych zranení, mozgovej obrne a je bežnou praxou aj pri rehabilitácii ľudí trpiacich autizmom. Existuje viacero spôsobov, ako využiť silu na odbúranie stresu. Vyskúšajte posilňovanie pomocou činiek, cvičenie s vlastnou váhou alebo využite to, čo vám ponúka domácnosť (ak nemáte činky, skvelo poslúžia aj konzervy, vrecká s múkou či cukrom, poprípade ľahšie vrece so zeminou.

Silu však môžete využiť aj inak, a to bez toho, aby ste sa pri tom zapotili. Príjemný, hlboký tlak vyvolajú záťažové deky či vankúše, ktoré pomáhajú znížiť srdcovú frekvenciu. Podobný, hoci miernejší efekt však dosiahnete aj tak, že si na seba položíte viacero prikrývok, ideálne klasických páperových perín, ktoré sú ťažšie. Poslednou a zároveň najviac príjemnou možnosťou je poriadne pevné objatie blízkej osoby. Fyzický kontakt okrem upokojenia uvoľňuje endorfíny a oxytocín, tiež známy ako “hormón lásky”. Vedci pripomínajú, že nemusí ísť nutne o vášho partnera. Želaný výsledok dosiahnete objatím s kýmkoľvek, koho máte radi.

Relaxacne techniky zena

Vytraste to zo seba

Robia to zvieratá, tak prečo nie aj my? Cítite, že je toho na vás priveľa? Jednoducho sa straste, presne tak, ako to robia psy či mačky. Tie to vraj robia preto, aby z tela uvoľnili traumu. Nepríjemné zážitky, skúsenosti a traumy môžu v nervovom systéme nahromadiť energiu, ktorej sa účinne zbavíte práve rozochvením celého tela. Určite si spomínate na hodiny telesnej výchovy zo základnej školy, kde pani učiteľka prízvukovala, aby ste po cvičení zatriasli najprv rukami, potom nohami a následne celým telom.

Nejde iba o uvoľnenie svalstva po cvičení. Toto tzv. terapeutické alebo neurogénne chvenie sa podobne ako využitie sily používa pri uvoľňovacích cvičeniach po prekonaní traumy. Ako na to? Zaujmite ľubovoľnú polohu - môžete sa postaviť, pohodlne usadiť alebo si ľahnúť na chrbát. Začnite triasť rukami a plynule nechajte toto chvenie prechádzať celým telom. Môžete využiť aj hudbu, pri ktorej si zároveň zatancujete a vyskáčete zo seba všetky negatívne emócie.

Zahrejte sa

Horúca sprcha, kúpeľ alebo “len” šálka čaju dokážu zázraky. Je to práve horúci kúpeľ, ktorý pomáha zmierniť zápaly, reguluje hladinu cukru v krvi a v neposlednom rade zvyšuje hladinu endorfínov. Príjemný zážitok umocníte pridaním voňavej soli do kúpeľa či byliniek. Rovnaký účinok má aj pobyt v saune, ale tiež využitie vyhrievaných diek, podložiek a vankúšov. Mnohé z nich stačí zapojiť do elektriny, no účinok prinesie aj tzv. suché teplo, teda bylinné vankúšiky, ktoré jednoducho zahrejete v mikrovlnke.

Relaxacne techniky napoj

Nasýťte sa tukom

Presne tak. Mozog a celý nervový systém miluje tuk a viaceré štúdie dokazujú, že konzumácia tuku chráni nervový systém pred zrútením. Samozrejme, reč je o zdravom tuku a nie o vyprážaných, mastných jedlách. Stavte na zdravé potraviny ako avokádo, orechy a ryby. Skvelou voľbou je aj varenie pomocou ghí, ktoré tiež dodá vášmu organizmu tuky zo zdravého zdroja. Zdravé tuky totiž pomáhajú zabrániť demyelinizácii, teda erózii myelínu. Myelín je veľmi dôležitý lipidový obal, ktorý chráni výbežky nervových buniek a aj vďaka nemu funguje centrálna nervová sústava tak, ako má.

Doprajte si pauzu

Nájsť si počas hektického pracovného týždňa chvíľu pre seba sa môže zdať ako nesplniteľná úloha, ale verte nám, že pauza je luxus, ktorý v živote potrebujete. Mnohí ľudia žijú uponáhľaný život a aj keď si z času na čas doprajeme prestávku, okamžite ju vyplníme seriálom, telefonátom s priateľmi alebo sledovaním sociálnych sietí.

Prirodzene, že na týchto aktivitách, ktoré vám pomáhajú “vypnúť” nie je nič zlé, ale nervový systém občas potrebuje úplný reštart v tichu. Každá aktivita, aj tá voľnočasová, totiž centrálny nervový systém stimuluje a nedovolí mu úplne vydýchnuť. Doprajte si preto občas oddych v úplnom tichu a osamote.

Relaxacne techniky postel

Uberte hlasitosť

Keď už sme pri tom tichu… verte či nie, ticho naozaj lieči. Svoje o tom vedia všetci introverti, ktorí naň nedajú dopustiť, ale významne pomôže aj extrovertom a ľuďom, ktorí si nedokážu predstaviť ani minútu bez hudby. Ticho dokáže vynikajúco reštartovať nervový systém, posilniť imunitu a zvýšiť všeobecný pocit pohody. Nebojte sa ticha a vlastnej spoločnosti, možno je to práve to, čo teraz potrebujete.

Ak máte pocit, že sa na vás všetko sype a ste len krok pred nervovým zrútením, doprajte si pauzu, všetko ostatné počká.