7 spôsobov, ktorými sa okamžite zbavíte stresu

  Kategórie: Lifestyle,
02. júl'21

Stres. Kto by ho nepoznal? Množstvo práce, málo času na zábavu, hory povinností, tlak spoločnosti, rodiny a sociálnych sietí, komplikované vzťahy… V živote sa to len tak hemží stresovými faktormi, ktoré môžu spôsobiť dlhodobé zdravotné problémy, o ktoré určite nikto z nás nestojí. Ako sa obrniť pred stresom a ako sa ho účinne zbaviť? Máme pre vás tipy, ktoré vám pomôžu v každej situácii.

Stres je prirodzenou fyzickou a mentálnou reakciou na životné situácie a zažije ho naozaj každý. Vyvolať ho môže čokoľvek od telefonátu z práce cez čakanie u lekára až po vážne životné udalosti. Krátkodobý stres môže byť pre zdravie dokonca prospešný a učí nás vyrovnávať sa s potenciálne vážnymi situáciami. Telo reaguje na stres uvoľňovaním hormónov, ktoré zvyšujú srdcovú aktivitu a dýchanie a pripravujú telo na stresovú reakciu.

Z dlhodobého hľadiska však stres neprospieva nikomu. Ak zostane úroveň stresu zvýšená dlhší čas, môže to mať vplyv na váš zdravotný stav. Chronický stres so sebou prináša aj iné zdravotné komplikácie a môže vás dohnať až na nemocničné lôžko. V stále hektickejšej dobe preto treba vedieť, ako so stresom zatočiť a dostať ho opäť pod kontrolu.

Stres hudba

Pustite si hudbu

Ak cítite, že je toho na vás priveľa a dolieha na vás stres, skúste si oddýchnuť za zvukov hudby. Odporúčaná je pokojná, relaxačná hudba, ktorá má pozitívny vplyv na mozog a telo, znižuje krvný tlak aj hladinu kortizolu, stresového hormónu. Môžete siahnuť po klasickej hudbe, ale aj zvukoch mora, dažďa alebo si do uší zapnite zvuky džungle. Hladinu stresu pomáha znížiť aj vaša obľúbená hudba, ktorá môže byť veľmi vzdialená Bachovi. Stačí, že sa vám s hudbou spájajú príjemné, pozitívne zážitky a pocity. Niekedy vám možno bude stačiť jedna pesnička, inokedy viac. Doprajte si toľko času, koľko potrebujete.

Hovorte o tom

Mať vo svojom živote blízku osobu, či už niekoho z rodiny alebo priateľa, je pre duševné zdravie veľmi dôležité. Cítite, že vás doháňa stres? Napíšte alebo zavolajte svojej spriaznenej duši a posťažujte sa. Upokojujúci hlas alebo povzbudivé slová známej osoby dokážu dostať úroveň kortizolu pod kontrolu. Niekedy nepotrebujete veľké životné rady. Úplne stačí, že vás niekto vypočuje a vám sa uľaví.

Nemáte možnosť porozprávať sa s druhou osobou? Porozprávajte sa sami so sebou. Nerobte si starosti s tým, že si budete pripadať ako šialená, v tomto prípade to tak vôbec nie je. Povedzte si, čo spôsobilo váš stres a čo treba urobiť, aby ste ho dostali pod kontrolu. Nezabudnite sa pochváliť za to, že to zvládate a uistite samu seba, že všetko bude v poriadku.

Stres joga

Predýchajte to

Rady typu “zhlboka sa nadýchni” môžu znieť ako klišé, ale v prípade stresovej situácie skutočne pomáhajú. Už po celé stáročia si budhistickí mnísi uvedomujú významnú úlohu kontrolovaného dýchania počas meditácie a nerobia to nadarmo. Sadnite si na stoličku, nohy nechajte na zemi a dlane si položte na kolená. Môžete zaujať aj pozíciu na zemi alebo na mäkkej podložke s prekríženými nohami.

Pomaly a zhlboka dýchajte, sústreďte sa na svoje pľúca, ktoré sa vám pri dýchaní rozpínajú. Pri každom nádychu a výdychu počítajte do troch. Opakujte päťkrát, ale aj viac, ak cítite, že je to potrebné. Plytké dýchanie spôsobuje ešte väčší stres, preto je účinnou metódou práve hlboké, kontrolované dýchanie. To okysličuje krv a pomáha vyčistiť myseľ.

Rozhýbte sa

Hoci iba na pár minút. Pohyb nemusí automaticky znamenať polmaratón alebo dvíhanie činiek. Pomôže aj krátka prechádzka, dokonca iba po kancelárii, strečing či dokonca tanec. Nemusíte byť profesionálnou tanečníčkou ani parketovou levicou. Pustite si obľúbenú rytmickú pesničku a hýbte sa tak, ako to cítite.

Ak sa hanbíte hýbať pred kolegami alebo členmi rodiny, zatvorte sa do kúpeľne alebo na toaletu a vyskáčte stres tam. Nejde o to, ako sa v stresovej situácii hýbete, ale že sa vôbec hýbete. Pohyb uvoľňuje endorfíny a náladu dokáže zlepšiť takmer okamžite.

Stres tanec

Nezanedbávajte spánok

Všetci vieme, že nedostatok spánku sa môže veľmi rýchlo podpísať na zvýšenej hladine stresových hormónov. A stres môže spôsobiť nekvalitný spánok. Je to začarovaný kruh, z ktorého však existuje cesta von. Zdravý spánok trvá 7-8 hodín, avšak dĺžka nie je to jediný podstatný ukazovateľ. Všetko sa začína spánkovou hygienou - televíziu a počítať vypnite aspoň hodinu pred spaním a v rovnakom čase dajte z ruky preč aj mobil. Stlmte svetlá, doprajte si voňavú sprchu alebo kúpeľ a relaxujte. Pred spaním sa môžete prejsť alebo postáť pri otvorenom okne, čítajte knihu alebo meditujte. Jednoducho spomaľte a myšlienky na prácu a kontrolu sociálnych sietí nechajte na ráno.

Pozor na to, čo jete

Tzv. stres level a správna strava spolu veľmi úzko súvisia. Keď sme v strese alebo pod tlakom, často si neuvedomujeme, čo dávame do úst a siahneme po prvej veci, ktorú máme po ruke. Ľudia v strese sa často uchyľujú ku konzumácii nezdravých, sladkých a tučných jedál, ktoré v konečnom dôsledku k stresu pridajú aj výčitky.

Snažte sa vyhnúť sladkostiam, chipsom a rýchlemu občerstveniu a naplánujte si jedálniček. Ten by mal byť bohatý na ovocie, zeleninu a omega-3 mastné kyseliny z rýb, ktoré zmierňujú príznaky stresu. Hľadáte niečo rýchle na zjedenie? Čo tak tuniakový sendvič alebo avokádový toast s lososom?

S jedlom je bezprostredne spojený aj pitný režim. Ak ste vášnivá kávičkárka a oddych so šálkou kávy v ruke je pre vás vykúpením, možno by ste mali pouvažovať o zmene. Káva vo väčších množstvách totiž stimuluje srdcovú aktivitu a môže sa stať, že v kombinácii so stresom pre vás nebude vôbec prospešná. Vyskúšajte ju vymeniť za zelený čaj, ktorý má vďaka aminokyselinám upokojujúci efekt na nervový systém alebo si uvarte šálku mätového či levanduľového čaju.

Stres jedlo

Spoznajte svoje telo a myseľ

Rýchle a okamžité riešenia na zbavenie sa stresu sú vždy iba krátkodobé. Existuje však aj dlhodobé riešenie, ktorým je zmena životného štýlu a spoznanie samého seba. Na prvý pohľad to môže znieť spirituálne, ale keď sa ponoríte do svojho vnútra, nájdete tam aj pokoj, ktorý nedá stresu šancu. Koncept tzv. všímavosti (po anglicky mindfulness) je o spomalení a hľadaní vnútornej rovnovanáhy prostredníctvom rôznych techník.

Joga, Tai Chi, meditácia, pilates.. tieto aktivity zapájajú fyzickú aj duševnú stránku a zabraňujú tomu, aby sa zo stresu stal skutočný problém. Nebojte sa prihlásiť do kurzu alebo sa staňte samoukom, čo nie je vďaka podcastom a youtube kanálom žiadny problém. Ak sa naučíte pracovať so svojimi myšlienkami, pocitmi a emóciami, nervózny šéf, meškajúca kamarátka alebo obdobie vzdoru vášho dieťaťa vás už nerozhodí.

Stres môže vystupňovať naše pracovné výkony a v istom množstve je človeku prospešný. Avšak všetkého veľa škodí a iné to nie je ani so stresom. Naučte sa ho zvládať a dajte mu raz a navždy zbohom.