8 benefitov ticha pre fyzické aj duševné zdravie

  Kategórie: Lifestyle,
22. okt'21

Ticho je v dnešnej dobe plnej hudby neustále hrajúcej v pozadí, podcastov, rozhovorov s kolegami, kamarátmi a rodinnými príslušníkmi alebo aj dopravy a lietadiel lietajúcich nad našimi hlavami veľmi vzácne. Avšak ticho lieči. Vedia to lekári, psychológovia, mnísi, aj ľudia, ktorí sú na dennej báze obklopení hlukom. Prinášame vám 8 dôvodov, prečo je občas dobré oddať sa tichu.

Čas strávený v tichu môže mať významný vplyv na naše psychické aj fyzické zdravie. Áno, absencia zvukov a hluku v mnohých evokuje samotu a osamelosť, ale možno aj vy zistíte, že ticho vás napĺňa rovnako ako prítomnosť rôznych zvukov. Dajte tichu šancu a objavte jeho pozitíva.

Zlepšuje vašu koncentráciu

Nedokážete sa v práci sústrediť ani na jednoduchú úlohu, ktorá vám ešte prednedávnom nerobila problémy? Vypnite hudbu, poproste kolegov o pár minút ticha, poprípade odíďte pracovať do miestnosti, kde budete osamote. Je vedecky dokázané, že ticho nám pomáha lepšie sa sústrediť na vykonávanú činnosť, znižuje kognitívnu záťaž a tiež úroveň stresu. Bez vonkajších podnetov hluku sa dokážeme oveľa lepšie koncentrovať na úlohu, ktorú máme pred sebou, pretože jej venujeme plnú pozornosť. Dajte aspoň na chvíľu zbohom multitaskingu a vyskúšajte pracovať v tichu. Nie nadarmo sa aj pri testoch a skúškach v škole vyžaduje ticho.

Môže znížiť krvný tlak

Vysoký krvný tlak je často tichým zabijakom. Trápi veľké množstvo ľudí, avšak nie každý mu pripisuje dôležitosť a lieči sa naň. Ak ste si toho naložili na svoje plecia priveľa a bez prestávky pracujete, môžete byť nemilo prekvapený zvýšenou hladinou stresu a krvného tlaku. Krvný tlak zvyšuje aj pobyt v hlučnom prostredí, či už sú to nákupné centrá, diskotéky, svadby, alebo “iba” nonstop zapnuté rádio v kancelárii. Trpíte vysokým krvným tlakom a často podliehate stresu? Doprajte si počas dňa namiesto trojminútovej pesničky radšej tri minúty ticha. Zdravie sa vám poďakuje.

Benefity ticha dievca

Stimuluje rast mozgu

Upokojenie a utíšenie mysle môže priaznivo vplývať na zdravie nášho mozgu. Vedeli ste napríklad, že už dve hodiny ticha dokážu stimulovať rast nových buniek v mozgovej oblasti, ktorá súvisí s pamäťou a emóciami? Výskum to síce potvrdil zatiaľ len u myší, ale keďže vieme, že ticho lieči, podobné výsledky by sa možno vyskytli aj u ľudí.

Upokojuje rýchle myšlienky

Rýchle myšlienky, tzv. racing thoughts (doslova pretekárske, resp. závodné myšlienky) sú prejavom úzkosti. Ticho vám v tomto prípade spočiatku možno nepripadá ako vhodná forma terapie, pretože práve v ticho na povrch vyplávajú mnohé myšlienky, ktoré inokedy zatláčame do úzadia. Ticho nám však môže priniesť duševnú pohodu a paradoxne nás naučí nepremýšľať. Chce to iba trochu cviku, ale dá sa to. Vždy, keď si nájdete pár minút v tichu, sústreďte sa iba na to, čo vás obklopuje, vnímajte každý detail v miestnosti (alebo v prírode) a nevšímajte si myšlienky, ktoré sa derú na povrch.

Dostane hladinu kortizolu pod kontrolu

Pozitívny vplyv ticha na stres sme už spomínali v súvislosti s vysokým krvným tlakom. Dlhšie pôsobenie nepríjemného hluku môže viesť k zvýšenému uvoľňovaniu stresového hormónu kortizolu. Dlhodobo zvýšený kortizol zase vedie k psychickým problémom, priberaniu na váhe, tráviacim ťažkostiam a v neposlednom rade aj k problémom so spánkom. Ak si neviete svoj život predstaviť bez ruchu veľkomesta, nákupných centier, burácajúcich koncertov či rôznych osláv, nezabudnite z času na čas spomaliť a vychutnať si pár chvíľ ticha.

Benefity ticha sluchadla

Pomôže so spánkom a nespavosťou

Spánok v tme a tichu má na organizmus blahodarné účinky a kvalitu spánku by určite nemal nikto podceňovať. Nepriaznivo sa na nej môžu podpísať zvuky z vonkajšieho prostredia, a to najmä v prípade, že bývate v mestskom paneláku. Kvalitný nočný odpočinok sa však začína už pred samotným uložením sa do postele. Veľmi dôležitá je spánková hygiena, s ktorou by ste mali začať minimálne hodinu pred spaním. Spomaľte, telefón odložte bokom a namiesto sledovania filmu či seriálu sa radšej začítajte do knihy alebo sa vyberte na prechádzku po čerstvom vzduchu.

Naučí vás prežívať prítomnosť naplno

Mnohí ľudia majú potrebu ticho okamžite vyplňovať nejakou aktivitou, rozhovorom, hudbou, prezeraním sociálnych sietí alebo sledovaním televízie. V tejto uponáhľanej a hektickej dobe máme jednoducho všetci pocit, že musíme byť neustále v pohybe a že ničnerobenie je zlé. Keď vás najbližšie pochytí impulz robiť niečo, zastavte sa, posaďte sa a zostaňte v tichu aspoň na pár minút. Takáto relaxácia vám umožní naplno si vychutnať prítomný okamih a uvedie telo do parasympatického stavu. V tomto stave dochádza k uvoľneniu svalstva, tráveniu a celkovému odpočinku.

Podporuje kreativitu

Čistá myseľ je často kľúčom ku kreativite. Nedarí sa vám v práci, v škole alebo vám chýba inšpirácia. Možno ste premotivovaní hlukom, ktorý vás neustále obklopuje a nepomáhajú ani sociálne siete, z ktorých na vás každú chvíľu vyskakujú príspevky, ktoré by vás mali inšpirovať. Chvíľka ticha môže nakopnúť vašu kreativitu a inšpirovať vás k tvorbe. Inšpirácia, ktorú hľadáte, je často ukrytá vo vašom vnútri, no kvôli hluku z okolia nemáte možnosť objaviť ju.

Ticho lieči a určite s nami budú súhlasiť všetci, ktorí už objavili jeho blahodarné účinky. Vneste aj vy do svojho života trochu ticha. Vychutnajte si jazdu autom aspoň občas bez rádia, počas prechádzky alebo behu nechajte slúchadlá doma, vypnite film, ktorý vám bezdôvodne hrá v pozadí a začnite vstávať o pár minút skôr ako ostatní členovia rodiny. Ranné ticho domu pred prebudením zvyšku rodiny je na nezaplatenie.