Zlato medzi koreninami: Spoznajte benefity kurkumy

  Kategórie: Lifestyle,
05. feb'21

Zlaté korenie, zlatá kráľovná, práškové zlato… Kurkuma má rôzne pomenovania a v niektorých kultúrach je naozaj nad zlato. Ak ste ešte neodhalili tajomstvo tejto koreniny, teraz je ten najvyšší čas. Chcete vedieť, prečo je táto žltá ajurvédska surovina tak ospevovaná? Čítajte ďalej.

Jej doménou nie je iba kuchyňa, ale aj kozmetický priemysel a medicína. Toto zlaté korenie, ktoré má svoje pevné miesto v ajurvédskych tradíciách, začína objavovať aj zvyšok sveta a právom ho stavia na piedestál. Kurkuma dodáva jedlám tú správnu chuť a s vašou pokožkou dokáže urobiť divy. Prečítajte si viac o jej výhodách a využití v rôznych sférach.

Zlatý všeliek

Kurkuma je vo svete známa svojimi protizápalovými účinkami a už po celé stáročia sa používa na liečbu rôznych chorôb. Jej pôvod hľadajte v juhovýchodnej Ázii, kde sa tradične pridáva do jedál. Primárnou účinnou látkou tohto koreňa je kurkumín, ktorý dodáva výsledným produktom (nielen jedlám, ale aj liekom a kozmetickým výrobkom) nádhernú žltooranžovú farbu. Ako liečivé tonikum využívali kurkumu už v starodávnych pleťových elixíroch pri skrášľovacích rituáloch.

V Indii sa kurkuma používa pri varení, skrášľovacích procedúrach a svoje zastúpenie má aj v bylinných elixíroch a prírodných liečebných prípravkoch. Indovia ju považujú za zázračný a zdraviu prospešný koreň. Kurkuma zmierňuje zápaly, uľavuje od bolesti kĺbov, pomáha liečiť akné a upravuje hormonálnu nerovnováhu.Kurkuma koren blog

Krásna pokožka vďaka kurkume

Kurkuma sa v kozmetike objavovala už v minulosti, no teraz zažíva návrat a jej blahodarné účinky objavuje čoraz viac ľudí. Je vedecky dokázané, že tento liečivý koreň dokáže s vašou pleťou to, o čom môžu mnohé kozmetické prípravky iba snívať.

  • Pôsobí protizápalovo. Zápaly sú príčinou mnohých problémov, s ktorými sa stretávajú nielen pubertiaci, ale aj dospelí ľudia. Trápi vás akné, ekzém, rosacea či dokonca vrásky? Zápalové ochorenia prejavujúce sa na pokožke môžu mať tiež za následok znižovanie hladiny kolagénu a výskyt viacerých chronických stavov. Ak chcete mať pokožku ako bábätko, pružnú, jemnú a žiarivú, je nevyhnutné zbaviť sa zápalu a postarať sa o to, aby si k vašej pokožke už tak ľahko nenašiel cestu. Práve tu prichádza na pomoc kurkuma, ktorá je známa svojimi silnými protizápalovými účinkami. Potláča tvorbu zápalových génov a blokuje zápalové reakcie.
  • Je antioxidant. Voľné radikály sú prirodzenou súčasťou nášho tela, no veľmi rýchlo sa môžu stať problémom. Keď sa rozmnožia, spôsobujú oxidačný stres, a to je niečo, čo sa pokožke nebude páčiť. Kurkuma zvyšuje prirodzenú antioxidačnú kapacitu ľudského tela a posilňuje obranyschopnosť nášho organizmu pred poškodením voľnými radikálmi.
  • Pôsobí antimikrobiálne. Kurkumín preslávili aj jeho antimikrobiálne vlastnosti, ktoré dokážu na pokožke vyvažovať pomer dobrých a zlých baktérií. Túto vlastnosť kurkumy ocenia najmä tí, ktorých trápi akné, pretože príčinou tohto ochorenia môže byť práve nadmerné množstvo zlých baktérií.
  • Upokojuje pokožku. Vďaka vyššie spomenutým vlastnostiam sa ukázalo, že kurkuma má na pokožku upokojujúci vplyv, keďže zbavuje organizmus baktérií a zápalov. Je možné, že čoskoro sa dozvieme o jej liečivých účinkoch na psoriázu a ekzém.
  • Pomáha pri hojení rán. Pokožka sa dokáže regenerovať sama, no s pribúdajúcim vekom táto schopnosť stráca na sile. Použitie kurkumy v kozmetike však podporuje regeneračnú schopnosť pokožky a dokonca ju urýchľuje.
  • Má zosvetľujúce účinky. Trápia vás tmavé škvrny na pokožke alebo fľaky po akné? Mnohé kozmetické prípravky s obsahom kurkumy sľubujú práve zosvetlenie pokožky a zjednotenie tónu pleti, a to vďaka kombinácii protizápalových a antioxidačných vlastností.Kurkuma mlieko blog

Domáca lekáreň s kurkumou

Existuje mnoho spôsobov, ako prepojiť kurkumu a starostlivosť o pleť. Pri podomácky vyrobených prípravkoch si však dávajte dobrý pozor, akú kurkumu používate. Kurkuma, ktorú bežne kúpite v potravinách, môže spôsobovať neželané zafarbenie pleti, ktorého nie je jednoduché zbaviť sa. Na výrobu domácich masiek, pleťových krémov a iných prípravkov na pleť a pokožku odporúčame použiť tzv. kurkumu kasturi, ktorá pokožku nezafarbí. No pozor, tento druh nie je vhodný na konzumáciu.

  1. Zlaté mlieko. Určite ste už počuli o tzv. golden milk, čarovnom nápoji z kurkumy, ktorý sa postará o zdravie vašej pokožky zvnútra. Na jeho výrobu budete potrebovať bežný kurkumový prášok alebo čerstvý nastrúhaný koreň a mlieko, ideálne rastlinné (mandľové, kokosové, kešu…). Podľa chuti môžete pridať aj sladidlo (zvyčajne med), zázvor, škoricu či čierne korenie. Všetky ingrediencie stačí spolu chvíľu povariť, scediť a piť. Zlaté mlieko má silné protizápalové účinky, neutralizuje voľné radikály a bojuje proti známkam predčasného starnutia pokožky.
  2. Pleťová maska. Na výrobu domácej pleťovej masky použite medicínsku kurkumu, ktorá vašu pleť nezafarbí do oranžova. Zmiešajte ½ čajovej lyžičky kurkumy s 2 polievkovými lyžicami plnotučného bieleho jogurtu, naneste rovnomernú vrstvu masky na čistú pleť a nechajte pôsobiť 15-20 minút. Masku následne zmyte teplou vodou a pleť nezabudnite hydratovať.
  3. Ošetrenie nedokonalostí. Trápi vás akné alebo sa vám vytvorila vyrážka? Zabojujte proti nej doma vyrobenou zmesou na bodové ošetrenie pleti. Zmiešajte trochu kurkumového prášku s gélom z aloe vera, jogurtom alebo jablčným octom a naneste na postihnuté miesto. Podobne ako pri maske, nechajte pôsobiť 15-20 minút a opláchnite. Aloe vera má podobne ako kurkuma upokojujúce vlastnosti, ale zároveň hydratuje a pokožku nezanecháva suchú. Ak si ako “základ” zvolíte jogurt, podporíte antimikrobiálne vlastnosti kurkumy a jablčný ocot zasa posilní schopnosť kurkumínu bojovať proti akné.

Pred použitím vlastnoručne vyrobenej kozmetiky ju nezabudnite vopred otestovať napríklad na ruke, aby ste sa vyhli alergickej reakcii.

Dajte tomuto zlatému zázraku šancu a rozlúčte sa raz a navždy s podráždenou, začervenanou pokožkou so sklonom k akné. Uvarte si zlaté mlieko, naneste pleťovú masku a relaxujte.