Najvyšší čas na jarný detox!

  Kategórie: Lifestyle,
12. apr'19

Je síce pravda, že jar je už v plnom prúde, no ruka v ruke s ňou prichádza aj jarná únava. Dobrou správou je, že aj s tou sa dá veľmi úspešne bojovať. Tam, kde nepomáha dostatok spánku, sa na pomoc hlási jarný detox organizmu. Dajte zbohom jarnej únave a užite si toto rozkvitnuté obdobie naplno!

Človek sa v zime síce neukladá do zimného spánku ako napríklad medveď či ježko, no aj napriek tomu mnohí z nás v zimnom období žijú v šetriacom režime - väčšinu času trávime vo vnútri, inklinujeme k tmavému oblečeniu a doprajeme si viac tučných jedál. Práve tie v nás na jar vyvolávajú potrebu detoxu, ktorý prečistí nielen telo, ale aj myseľ. Prečítajte si nášho sprievodcu jarným detoxom organizmu, aby ste vedeli, čo vás počas nasledujúcich dní čaká a neminie.

Detox zelene smoothie

3, 7 alebo 30 dní?

Ak ste sa už niekedy v minulosti chceli pustiť do detoxu (alebo ste si ním dokonca prešli), určite ste sa stretli s viacerými typmi. Na internete, ale aj v knihách a magazínoch, nájdete také, ktoré sú na prvý pohľad drastické, a potom také, ktoré vám pomôžu plynule prejsť na zdravší životný štýl, vďaka ktorému už nebudete detox potrebovať. Pri výbere toho správneho detoxu si musíte uvedomiť, že cieľom jarnej očisty nie je vyhladovať sa, ale naozaj prečistiť organizmus, zbaviť telo toxínov, vyčistiť si myseľ a začať jar s ľahkosťou na tele aj na duši.

Ešte predtým, ako sa pustíte do detoxu, si pozorne naštudujte, čo všetko vás čaká a či to zvládnete. Nestojíte predsa o to, aby ste už pred obedom v práci padali od únavy a od vyčerpania. Ak je to možné, na detox si vyhraďte voľnejšie dni, počas ktorých vás nečakajú náročné povinnosti - ideálny je víkend spojený s piatkom alebo pondelkom. V prípade, že sa rozhodnete pre dlhší ako trojdňový detox, prispôsobte tomu svoj pracovný harmonogram a príliš sa nezaťažujte. Predsa len budete mať spočiatku menej energie, hoci vaša očista nebude drastická.

Áno a nie počas detoxu

  • Hlavným pravidlom číslo jeden je počas detoxu dostatočná hydratácia. Primárnym zdrojom tekutín by mala byť čistá voda, no povolené sú aj minerálky a bylinné čaje. Zakázané sú však všetky škodlivé látky ako alkohol a káva.
  • Snažte sa rozvrhnúť jedálniček tak, aby bolo vaše posledné jedlo pred siedmou hodinou večer, vďaka čomu bude mať vaše telo dostatok času na oddych a regeneráciu orgánov.
  • Nezabúdajte na kvalitný a dlhý spánok a keď to potrebujete, odpočinok si doprajte aj počas dňa.
  • Každý večer si doprajte teplý (nie však horúci) kúpeľ alebo sprchu s esenciálnymi olejmi a epsomskou soľou.
  • Každý deň začnite s pohárom teplej citrónovej vody, ktorá nakopne váš metabolizmus a ukončite ho upokojujúcim bylinkovým čajom.
  • Počas detoxu sa vyhýbajte náročným športovým aktivitám a stavte radšej na prechádzky v parku alebo pomalú jazdu na bicykli.

Detox citronova voda

Nenáročný trojdňový detox

Najväčšej obľube sa tešia práve trojdňové detoxy, a to z celkom jednoduchého dôvodu. Sú krátke, takže veľká väčšina ľudí ich dotiahne do úspešného konca. Samozrejme, počas trojdňového detoxu z tela nevyplavíte všetky toxíny, ktoré sa tam nahromadili za uplynulý rok, no skvele sa naštartujete do ďalšieho obdobia, v ktorom môžete pokračovať v dodržiavaní zdravého životného štýlu. Váš nákup pred trojdňovým detoxom by mal zahŕňať napríklad citróny, zeler, kučeravý kel, špenát, mrkvu, uhorku, čučoriedky, banány, jablká, ananás, mango, oriešky a rastlinné mlieko.

Každý z troch dní jarného detoxu začínajte pohárom teplej vody s citrónom. Raňajky by mali pozostávať zo smoothie, ktorého základom je zelená zelenina (najčastejšie sa ako základ týchto smoothies využíva zeler, kučeravý kel alebo špenát). Zvyšné ingrediencie si môžete namixovať podľa vlastnej chuti, no nezabúdajte, že do detoxikačného nápoja nepatria žiadne sladidlá. Riediť ich však môžete vodou, ale aj rastlinným mliekom, napríklad kokosovým, mandľovým či sójovým. Medzi tromi “hlavnými jedlami” by ste si mali vytvoriť aspoň dvoj až trojhodinové rozostupy. Ak vás medzi nimi prepadne vlčí hlad, siahnite po malom snacku v podobe orieškov, ktoré zasýtia a dodajú telu potrebné výživné látky.

Chcete docieliť krajšiu pleť či plochejšie bruško, alebo sa jednoducho chcete cítiť lepšie vo svojej vlastnej koži? Vyskúšajte trojdňovú detoxikačnú kúru, ktorá vaše telo zbaví mnohých toxínov a napumpuje vás pozitívnou energiou.