7 rád, vďaka ktorým budete v lete žiariť ako Slnko

  Kategórie: Lifestyle,
14. jún'22

Prvý letný deň sa ešte len blíži, ale vysoké teploty udreli už pred niekoľkými týždňami. Horúčava dá organizmu poriadne zabrať a môže sa podpísať aj na fyzickom zdraví. Sme vydaní na milosť a nemilosť klimatizácií, ale aj slnka, ktoré krásne vyfarbuje našu pokožku, ale zároveň jej vo veľkom množstve neprospieva. Ako si aj napriek týmto nástrahám užiť leto naplno a zažiariť?

Leto, slnko, vlhkosť, slaná morská voda, ale aj tá chlórovaná v bazénoch poriadne potrápi najmä vašu pleť a vlasy. Nemusíte však panikáriť, máme pre vás hneď niekoľko tipov (tých najlepších), ktoré sa postarajú o to, že leto bude aj napriek všetkému krásne, nezabudnuteľné a zdravé.

1. Hydratujte, hydratujte, hydratujte!

Mantra každého leta, ktorú je však potrebné neustále pripomínať. Najjednoduchšia a zároveň najlacnejšia cesta ako hydratovať svoje telo, je dodržiavanie pitného režimu pozostávajúceho z čistej vody. Dostatočné množstvo tekutín ochladí váš organizmus a zároveň ho pomáha detoxikovať. Stará dobrá pitná voda robí divy aj s pokožkou - tá je pevná, pružná a dostáva prirodzene žiarivý lesk. Hydratujte však aj zvonku, pretože pokožka sa pod vplyvom slnečných lúčov vysušuje a, ako všetci vieme, zároveň starne omnoho rýchlejšie.

Letné beauty tipy

2. Bez ochrany ani na krok

Ďalšia alfa a omega všetkých horúcich dní, na ktorú tak trochu zabúdame, je opaľovací krém s UVA a UVB filtrom. Cesta za do bronzova opálenou pokožkou je často na míle vzdialená od zdravej cesty, na ktorej je spoločníkom práve kvalitný krém na opaľovanie, čo je však veľká chyba. Priame slnečné žiarenie totiž na pokožke spôsobuje popáleniny, neželanú pigmentáciu a tmavé škvrny, ktorých je ťažké zbaviť sa. Vyberte si správny typ opaľovacieho krému pre vašu pokožku a nezabúdajte na jednoduchý vzorec - ak vaša pokožka sčervenie na slnku za 10 minút, krém s ochranným faktorom SPF 15 vynásobí tento čas číslom 15, takže budete chránené 150 minút. A to už je poriadna porcia času na rôzne prázdninové aktivity.

3. Používajte ľahký, vodeodolný make-up

V lete všetci prirodzene zvoľníme, tak prečo nedopriať potrebné uvoľnenie aj pokožke? Začnite s make-upom, ktorý by mal byť v tomto období ľahký, aby pod ním mohla pokožka dýchať. Vyhnite sa make-upu s mastným základom, ktoré narobia v horúčavách viac škody ako úžitku. Ťažký make-up na pokožke vo vysokých teplotách nedrží, rozlieva sa a vypĺňa vrásky a póry, čo pôsobí neesteticky, a to predsa nechcete. Ideálne na toto ročné obdobie sú ľahké BB krémy a práškové púdre, ktoré dodajú pokožke žiadaný svieži vzhľad. Dajte si pozor aj na riasenky - najmä k vode stavte na vodeodolné maskary a rúž si nanášajte iba v prípade, že mu bezvýhradne veríte a viete, že bez roztečenia zvládne aj extrémne teploty.

4. Obmedzte tepelnú úpravu vlasov

Vlasy sa pod vplyvom horúceho vzduchu zbavujú svojich prirodzených olejov, sú suché a bez života. Kombinácia správnych prípravkov síce dokáže zázraky, ale pripočítajte si k fénovaniu, kulmovaniu či žehleniu aj rozpálené slnko a horúci vzduch v exteriéri, ktorý do tejto rovnice nepridáva práve výhodné premenné. Objavte radšej krásu svojej hrivy a dovoľte jej vyniknúť vďaka prírodným prípravkom pre dokonale lesklé vlasy, ktoré vlasy vyživujú a nepoškodzujú.

Letné tipy makeup

5. Dodržujte rutinu starostlivosti o pleť

Póry majú v letných mesiacoch tendenciu rozširovať sa, aby mohla pokožka ľahšie dýchať. My zas máme v lete tendenciu zanedbávať základnú starostlivosť o pleť, lebo život je zrazu taký hravý, bezproblémový a jednoduchý. Avšak podobne ako v zime, aj v lete treba pleti venovať zvýšenú pozornosť a neodsúvať starostlivosť o ňu na vedľajšiu koľaj.

Zapamätajte si tri jednoduché kroky, ktoré nasledujte vždy ráno a večer - čistenie, tonizácia a hydratácia. Krok za krokom dvakrát do dňa používajte jemný čistiaci gél alebo penu, tonikum a hydratačný krém. V závislosti od typu pleti pridajte raz do týždňa peeling, ktorý odstráni odumreté bunky a rozmaznávajte sa aj hydratačnou pleťovou maskou.

6. Vydajte sa prírodnou cestou

Teraz nemáme na mysli vegetariánstvo ani vegánstvo, ale zloženie kozmetických prípravkov, ktoré používate. Mnohé chemické zložky v produktoch síce sľubujú prevratné výsledky, ale nie vždy sú pre vašu pleť vhodné a leto nie je ideálnym obdobím na experimentovanie. Produkty na prírodnej báze sú preto vždy lepšou voľbou a ku krásnemu stavu pleti v lete určite prispieva aj dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré je nadupané vitamínmi a minerálmi.

My všetkými desiatimi odporúčame pribaliť v lete do každej kabelky minerálnu pleťovú vodu, ružovú vodu alebo tú levanduľovú. Pár stlačení pumpičky vás dokonale osvieži kedykoľvek počas dňa a mnohé značky dokonca ponúkajú vody s rozprašovačom, ktoré sú vhodné aj na make-up.

7. Odvážte sa vyjsť naostro

Pre niekoho nočná mora, pre iného pochopiteľné riešenie, ktorého sa okamžite chopí. Reč je o živote bez make-upu, aspoň počas vysokých horúčav, ktorým sa v lete nevyhneme. Pot, nadmerné znečistenie (napríklad aj mestským smogom) a vrstva make-upu upchávajú póry, ktoré nakoniec spôsobujú zapálené vyrážky aj pigmentové škvrny, po ktorých nikto netúži.

Pokúste sa vyjsť zo svojej komfortnej zóny a odložte na chvíľu make-up stranou. Pokožka bude môcť vďaka tomu voľne dýchať, póry sa nebudú upchávať a zároveň umožníte svojej pleti prirodzene nasať vitamín D. Ak je pre vás nemysliteľné vyjsť z domu bez make-upu, obmedzte jeho nanášanie aspoň počas víkendu alebo voľných dní a po príchode z práce či zo školy sa hneď odlíčte.

Ach, leto. Kvôli (alebo vďaka) nemu odhadzujeme zábrany, cítime sa byť slobodnejší a aj ten najväčší problém zdanlivo vyrieši niekoľkominútový dotyk slnečných lúčov a osviežujúcej vody. Nezabúdajte však ani na svoje zdravie a urobte všetko pre to, aby ste po lete mali iba krásne spomienky.