7 beauty trikov a tipov, ktoré vám zachránia leto

  Kategórie: Lifestyle,
25. jún'21

Leto je konečne tu. Dovolenky, dlhé, slnečné dni, poobedia pri bazéne, večery s priateľmi, drinky s ľadom, minimum oblečenia… Predstava dokonalého leta je naozaj nádherná, ale už pár minút strávených na horúcom vzduchu, ktorý sa nehýbe, si môže vyžiadať svoju daň. Prinášame vám beauty triky, ktoré zachránia aj tú najnepríjemnejšiu situáciu.

Ako bojovať s krepovitými vlasmi, make-upom, ktorý sa rozteká a ako zachrániť nedokonalé opálenie? Leto je plné skvelých zážitkov, ale prináša so sebou aj nástrahy, ktoré dôverne pozná každá žena. Vieme, ako si užiť leto naplno a v plnej kráse, o ktorú vás nepripraví ani extrémne horúce počasie.

Opuchnuté oči

Trápi vás senná nádcha alebo iná alergia, ktorá spôsobuje opuch očí? Tento jav je v podstate obranná reakcia organizmu, ktorý na boj s alergiou uvoľňuje histamín. Ten môže dráždiť oči a vysoké teploty ich zase môžu vysušovať, čo príznaky ešte zhoršuje.

Riešenie: Prevenciou a prvou pomocou na boj s alergiami sú, samozrejme, lieky, ktoré vám predpíše váš alergiológ. Pomáha tiež prikladanie studených obkladov. Ak vás pravidelne trápi opuch očí, držte v mrazničke textilnú handričku, ktorou si jemne utierajte oči alebo si ľahnite a prikryte si ňou oči a očné okolie.

Zápal vyvolaný alergiou účinne znižuje aj Pycnogenol, výťažok z borovicovej kôry. Dlhodobé riešenie tiež poskytujú špeciálne očné kvapky na predpis. Vo vlhkých očiach sa alergény nemôžu zachytiť, preto treba oči neustále zvlhčovať. Pomôže aj nosenie slnečných okuliarov, tie takisto blokujú alergény, ktoré majú bez okuliarov k očiam voľný prístup.

Beauty trik tvar

Krepovité vlasy

Trpia vaše vlasy v lete viac než inokedy? Slnko, piesok, vietor, vlny a vlhkosť vzduchu môžu aj z tej najkrajšej hrivy vytvoriť krepovité vlasy, po ktorých nikto netúži. Práve zvýšená vlhkosť vzduchu, ktorá na nás čaká pri mori, spôsobuje nárast objemu vlasov, ale nie práve želaným spôsobom. Naše vlasy sú potom nekontrolovateľné, čo poznajú najmä majiteľky vlnitých, suchých a teplom poškodených vlasov.

Riešenie: Ak ste sa stali obeťou krepatenia vlasov, môžete sa s tým jednoducho zmieriť. Existujú predsa rôzne pomôcky na úpravu vlasov, ktoré vytvárajú presne takýto efekt a vy za to nemusíte zaplatiť ani cent! V lete si však takéto vlasy vyžadujú zvýšenú starostlivosť - skroťte ich vlasovými olejmi alebo špeciálnymi sprejmi. Prvú pomoc vlasom poskytne aj “ulízaný” konský chvost.

Hľadáte skôr dlhodobé riešenie? Siahnite po hydratačnom šampóne s glycerínom, ktorý blokuje vlhkosť a zabráni krepovateniu. Snažte sa naopak vyhnúť šampónom s obsahom sulfátov, ktoré zbavujú vlasy prírodných olejov a zbytočne ich vysúšajú. Obmedzte tiež umývanie vlasov na 2-3 krát týždenne a vyhýbajte sa tepelnej úprave vašej hrivy. V prípade, že si bez nej neviete starostlivosť o vlasy predstaviť, používajte prípravky na ochranu vlasov, ktoré vaše vlasy ochránia až do 230°C.

Popraskané chodidlá

S popraskanou pokožkou na chodidlách bojujeme každé leto. K jej popraskaniu dochádza vtedy, keď je pokožka suchá, čo v lete nie je žiadny problém. Oveľa častejšie chodíme bosí alebo nosíme obuv s otvorenou špičkou a pätou a vystavujeme nohy suchému počasiu. Popraskané päty však letu nesvedčia, pretože vaše chodidlá vidí naozaj každý.

Riešenie: Jednoduchým a najznámejším riešením je kúpeľ na nohy a následné použitie pemzy, ktorou hravo odstránite popraskanú a odumretú kožu. Po tejto procedúre si dôkladne nakrémujte chodidlá, ideálne krémom s obsahom kyseliny mliečnej a natiahnite si ponožky. Po niekoľkých nociach s nakrémovanými chodidlami v ponožkách budú vaše nohy ako z magazínu.

Príčinou popraskaných chodidiel môže byť však aj nevhodná obuv. Zle padnúce topánky spôsobujú zbytočné trenie a zhoršujú stav vašich chodidiel. Omnoho častejšie sa starostlivosti o nohy budete musieť venovať aj v prípade, že nosíte najmä obuv s otvorenou pätou. Ak je vaša pokožka na chodidlách aj napriek dôkladnej starostlivosti stále podráždená alebo dokonca bolí, neváhajte sa obrátiť na dermatológa.

Beauty trik opalenie

Spálená pokožka

O tom, ako sa chrániť pred spálením pokožky, všetci dobre vieme, no aj napriek tomu sa mnohí z nás vracajú od mora či bazénu so spálenou pokožkou. Spáliť sa môže ktokoľvek s akýmkoľvek odtieňom pleti. Platí však, že ľudia so svetlejšou pokožkou, ktorí majú menej melanínu, sú na spálenie náchylnejší.

Riešenie: Spálená pokožka si vyžaduje čo najrýchlejšiu reakciu a zmiernenie bolesti. Siahnite po chladivom géli s aloe vera alebo kréme s hydrokortizónom. V žiadnom prípade sa nepokúšajte zakryť spálenú pokožku make-upom. Ten môže zhoršiť zápalovú reakciu.

Spáleniu sa však dá aj predísť, a to veľmi jednoducho - opaľovacím krémom. Ten je vhodné nanášať každé dve hodiny. Postačí vám opaľovací krém s ochranným faktorom SPF 30, ktorý poskytuje až 98% ochranu. Nepodceňujte ani oblačné počasie - slnko ukryté za mrakmi môže mať rovnakú silu ako jeho priame žiarenie na pokožku. A, samozrejme, vyhýbajte sa priamemu pobytu na slnku medzi 11. a 15. hodinou.

Nedokonalé opálenie

Priniesli ste si domov krásnu bronzovú pokožku s nedokonalosťami? Veľmi ľahko sa môže stať, že slnko vás opáli podľa tvaru plaviek, výstrihu na tričku či výrezov na topánkach, po ktorých nikto netúži.

Riešenie: Expresným riešením je použitie samoopaľovacieho krému alebo tmavého make-upu, ktorý tieto nedokonalosti zakryje. Tak ako v predchádzajúcom bode, aj v tomto prípade však odporúčame používanie krémov na opaľovanie, ktoré spomalia spálenie pokožky (áno, aj opálenie je spálenie, hoci vyzerá pekne a je žiadané). Ak sa často pohybujete na slnku, môžete tiež vyskúšať nosenie rôznych strihov plaviek, topov a šiat, čím sa vyhnete opáleniu iba v jednej oblasti.

Roztekajúci sa make-up

Nikto nechce v lete vyzerať ako medvedík čistotný alebo klaun, no kombinácia vysokých teplôt a make-upu dokáže poriadne potrápiť. Horúce počasie spôsobuje potenie a pot vystupujúci na pokožku “odsúva” vrstvu make-upu, či už ide o očné tiene, maskaru, rúž alebo samotný make-up.

Riešenie: Ak ste už vytiahli päty z domu a cítite, že váš make-up vás začína zrádzať, priložte si na pleť bavlnenú handričku a “vysajte” pot a vlhkosť. Následne na pleť naneste novú vrstvu púdru. Hľadáte dlhodobé riešenie, ktoré bude fungovať ako prevencia neželaného roztekania? V drogérii vyberajte produkty bez oleja a vyhýbajte sa aj tým, ktoré obsahujú silikón. Ten síce môže vytvárať pocit jemnej, hebkej pleti, ale na slnku môže pôsobiť ťažko a zároveň sa rýchlejšie topí. Ideálne je počas leta minimalizovať množstvo dekoratívnej pleťovej kozmetiky a staviť najmä na tónované hydratačné krémy a ľahké púdre.

Beauty trik pedikura

Zničená pedikúra

Konečne prišiel ten vysnívaný čas roka, kedy sa môžete pochváliť krásnou pedikúrou. Nie vždy však pedikúra “prežije”. Príčinou môže byť nesprávna technika lakovania, nekvalitný lak či nedostatočne zaschnutý lak. Odlupovanie laku však môže spôsobiť aj trenie o ponožky alebo topánky, pobyt na pláži a dokonca skryté kožné problémy, ktoré spôsobujú odlupovanie vrchnej vrstvy nechtov.

Riešenie: Zachrániť zničenú pedikúru môžete aj v prípade, že nemáte veľa času. Konček nechta zbrúste jemným pilníkom a na odštiepenú plochu nechta naneste vrstvu laku. Nechajte zaschnúť a následne nalakujte celú plochu nechta. Nezabudnite aj na vrchný, ochranný lak.

Chcete sa problému so zničenou pedikúrou úplne vyhnúť? Nalakujte si nechty v dostatočnom predstihu pred akciou, dovolenkou, ale aj pred športovaním a spánkom. Ak chcete, aby vaša pedikúra ostala nedotknutá niekoľko týždňov, doprajte jej dostatok času na poriadne zaschnutie. Chodidlá nechajte nezakryté až 12 hodín po pedikúre a vyhnite sa tomu, aby sa v tomto čase otlačili, napríklad o deku.