Návod na pokojné a šťastné Vianoce

  Kategórie: Lifestyle,
19. dec'18

Čo vám napadne ako prvé, keď sa povedia Vianoce? Je to iba nekonečný zhon, rýchle vianočné prípravy a stres z toho, že to zase všetko nestihnete? V tom prípade ste na správnom mieste! Pripravte si šálku obľúbeného čaju, pohodlne sa usaďte a prečítajte si nasledujúci blog, v ktorom na vás čaká návod na pokojné Vianoce.

Už odmalička nám rodičia vštepujú, že Vianoce sú sviatky pokoja a mieru a sú najmä o stretnutí rodiny, až potom o darčekoch a dokonale upratanom dome. Aj napriek tomu na to každý rok zabúdame a snažíme sa stihnúť všetko v predstihu a naložíme si na plecia naozaj veľa roboty. Skúste to tento rok trochu inak a v pokoji si užívajte nielen chvíle po rozbalení darčekov, ale aj prípravy na celé Vianoce

Dajte zbohom multitaskingu

Určite si aj vy spomínate na časy, kedy bol multitasking veľkým hitom a možno dokonca pracujete vo firme, ktorá ho od vás vyžaduje. Čo je však dobré na robení viacerých vecí naraz, keď ani jednu nerobíte poriadne? Pokúste sa preto počas najbližších dní zamerať iba na jednu vec súčasne a venujte jej celú svoju pozornosť. Uvedomte si, čo robíte a jednoducho sa aspoň na chvíľu ponorte do prítomného okamihu. Vianoce sú predsa sviatky pokoja a také by mali byť aj prípravy na ne. Neponáhľajte sa a nesnažte sa stihnúť všetko len preto, lebo vaša suseda má už dávno upratané a napečené.

Vianoce darceky

Pozrite si vianočný film

Avšak ideálne bez reklám a určite bez telefónu po ruke. Vianočné filmy sú “povolené” iba počas tohto čarovného obdobia, preto si ich naplno vychutnajte Zasmejte sa na scénach, ktoré ste videli už aspoň tisíckrát a opakujte s postavami nezabudnuteľné repliky. K vianočnému filmu si nezabudnite pripraviť horúcu čokoládu so šľahačkou, poprípade domáci punč či varené víno a, samozrejme, vianočné pečivo. Sústreďte sa na film bez toho, aby ste každú chvíľu kontrolovali Facebook, Instagram, Pinterest a ostatné sociálne siete, ktoré vás budú zbytočne rozptyľovať a určite aj znervózňovať. Úprimne, kedy ste naposledy pozerali film či seriál bez mobilu v ruke? Skúste to aspoň počas Vianoc a uvidíte, že sa vám konečne podarí nasať atmosféru, ktorú všade hľadáte.

Zabaľte darčeky

Balenie darčekov je väčšinou aktivita, ktorá nám konečne pomôže uvedomiť si, že Vianoce sú naozaj tu. Zároveň je to trochu kreatívna činnosť, pri ktorej môžete sledovať vianočný film či počúvať vianočné pesničky. Počas balenia myslite na osobu, ktorej darček práve balíte a predstavujte si, s akou radosťou ho rozbaľuje. Nezabudnite ku každému darčeku pripnúť menovku a pripísať pár milých slov, vďaka čomu bude potešenie z darčeka ešte väčšie. Ak chcete, aby bolo aj balenie darčekov súčasťou vašich pokojných a pomalých Vianoc, nestresujte sa. Uvedomte si, že darčeky nemusia byť zabalené dokonale, ale najmä s láskou.

Vianoce pecenie

Pečte

Pečenie je súčasťou Vianoc snáď v každej rodine. Uvedomili ste si však niekedy, ako sa pri tom ponáhľate, pretože vás čaká ešte toľko veľa povinností? Pečenie pritom nemusí byť ani zďaleka plné stresu, ale akurát tak plné múky, medu, vajíčok a voňavého perníkového korenia. Podobne ako pri predchádzajúcich činnostiach, venujte sa naplno pečeniu a neodbehujte k ďalším povinnostiam, ktoré máte na zozname. Všetko má svoj čas a ten teraz venujte mieseniu cesta, vykrajovaniu perníčkov či natieraniu lineckého pečiva. Uvedomujte si, čo robia vaše ruky, vnímajte vôňu, ktorá sa šíri kuchyňou a zabudnite aspoň na chvíľu na všetko ostatné, čo vás ešte čaká.

Prejdite sa mestom

Najlepšie večer, pretože práve vtedy uvidíte krásne ozdobené ulice žiariace svetielkami, ktoré vás okamžite naladia na Vianoce. Obzerajte sa okolo seba, nasávajte krásnu atmosféru a tešte sa z toho, že prichádzajú najkrajšie sviatky v roku. Ak vám k dokonalej atmosfére Vianoc predsa len niečo chýba, zájdite na vianočné trhy a vychutnajte si horúci punč či varené víno v príjemnej spoločnosti. Opäť raz zabudnite na mobil a sociálne siete, tie počkajú, kým sa vrátite domov.

Vianoce trhy

Ste už dostatočne naladení na Vianoce? Užívajte si ich naplno od začiatku až do konca a nezabúdajte, že všetko ostatné počká. Najdôležitejšie je iba zdravie, šťastie a rodina. Prajeme vám všetkým krásne Vianoce!