Jeseň v štýle hygge: naučte sa žiť pokojne

  Kategórie: Lifestyle,
18. okt'19

Čarovná jeseň so sebou okrem babieho leta a prekrásnej farebnej palety prináša aj šedivé počasie a pochmúrne myšlienky. Nie každý sa vie cez túto skutočnosť preniesť bez následkov, pretože, úprimne, počasie má na náladu naozaj veľký vplyv. Na pomoc však prichádza dánska filozofia hygge, vďaka ktorej bude aj ten najoblačnejší a najupršanejší jesenný deň ako z rozprávky.

Hygge - zvláštne slovo vyjadrujúce krásnu myšlienku, ktorou sa už desaťročia riadi najšťastnejší národ na svete. Dáni pritom nezatvárajú oči pred realitou, len sa ju snažia vidieť v inom svetle a čo je najdôležitejšie, sústredia svoje šťastie na okamih prítomnosti, bytie. Pokúste sa z poznatkov Dánov vyťažiť čo najviac a nemyslite počas nasledujúcich jesenných týždňov na to, že život by bol oveľa krajší, keby ste ležali na slnkom zaliatej pláži. Osvojte si nasledujúce pravidlá hygge a vneste do svojho života konečne kúsok pokoja.

Hygge postava

Deky sú základ

Aj keby ste sa veľmi snažili, na preklad slova hygge do slovenčiny by ste potrebovali oveľa viac, ako len jeden výraz. Podstatu slova však krásne vystihuje aj útulnosť a teplo domova. Hygge sa preto ukrýva aj v takých maličkostiach, akými sú mäkučké, teplé deky. Čím hrubšie a huňatejšie, tým lepšie. Hygge preto nie je nič pre minimalistov, ktorí preferujú minimum doplnkov. Útulný domov v dánskom štýle je plný textílií od diek až po vzorované koberce, pričom nesmú chýbať ani pohodlné vankúše. Spomeňte si na chvíle, keď ste sedeli pred obľúbeným seriálom s čajom v ruke a okolo vás bola mäkučká deka. Tak aj o tomto je hygge.

Svetlo svieť!

Ako sme už spomínali, jeseň vie byť pochmúrna a slnko neukáže svoju veselú tvár niekedy aj zopár dní. V týchto chvíľach prichádza na pomoc osvetlenie, ktoré zútulní každý kút domu či bytu. Nevyhnutnosťou sú v tomto prípade nielen lampy s teplým svetlom, ale aj sviečky a rôzne svetielka, ktoré zvykneme vyťahovať až počas Vianoc. Pravdou však je, že stránky knihy sa otáčajú oveľa rýchlejšie pri takomto “náladovom” osvetlení a aj čaj či horúca čokoláda chutia o niečo lepšie. Tú správnu atmosféru jesenného večera dodá interiéru aj oheň plápolajúci v kozube, no využiť môžete aj inú alternatívu - svetlo sviečok.

Hygge interier

Choďte na to pomaly

Teraz, keď už ste si v domácnosti navodili správnu hygge atmosféru, prichádza na rad tá náročnejšia časť - úplne sa do tejto filozofie a životného štýlu ponoriť. Kľúčom k úspechu je sústredenie na jednu vec a prežívanie prítomného okamihu. Zabudnite na multitasking - ten je od tajomstva šťastných Dánov na míle vzdialený. Ak čítate knihu, čítajte pozorne a neotvárajte každú chvíľu facebook a instagram. To isté platí aj pri sledovaní filmu alebo seriálu. Či už ide o 20 minútový sitcom alebo trojhodinový veľkofilm, skúste pozorne vnímať každú minútu bez toho, aby ste každú chvíľu scrollovali novinky na sociálnych sieťach. Počas varenia sa sústreďte na každú surovinu, ktorú do hrnca pridávate a pri večeri s rodinou alebo priateľmi odložte telefón bokom a užívajte si prítomnosť ľudí, s ktorými trávite čas.

Osvojte si rutinu

Nie každý má rád stereotyp, no ten, ktorý máme na mysli my, si zamilujete. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, avšak pokoj do života prináša práve rutina. Nehovoríme teraz o každodennom vstávaní do práce presne o šiestej, obede s kolegami o dvanástej a o vykúpení v podobe odchodu o štvrtej poobede. Reč je skôr o spoločných raňajkách s rodinou aspoň počas víkendov, príprave kávy pre seba a partnera po vyčerpávajúcom dni v práci, prechádzkach pri západe slnka či upokojujúcej joge pred spaním. Krása života sa ukrýva presne v týchto okamihoch, ktoré robíme automaticky, no neuvedomujeme si ich. Pritom stačí naozaj málo pozornosti na to, aby sa z podobných momentov stali krásne zážitky, na ktoré sa budete každý deň tešiť čoraz viac.

Hygge priatelia

Dbajte na hodnoty

Rešpekt, úcta, láskavosť, štedrosť… Vyznávanie týchto a podobných hodnôt prinesie človeku pokoj na duši a zároveň do života pomôže pritiahnuť rovnako zmýšľajúcich ľudí. Samozrejme, hnev a nenávisť sú často silnejšie, no nedovoľte, aby vás tieto pocity pohltili. V momentoch, keď sa cítite napríklad bezradne alebo naštvane, si zopakujte pravidlá spísané vyššie a pokúste sa opäť dostať na pokojnú vlnu. Myslite na to, že to chce cvik a z vás sa nestane večne usmiaty človek zo dňa na deň. Tak ako všetko v živote, aj hygge sa do vašej domácnosti dostane postupne. Koniec koncov, ani Dáni sa hygge nerodia, ale stávajú.

Páči sa vám myšlienka jesene prežitej v pohodovej atmosfére? Zapáľte si sviečku, uvarte obľúbený čaj, doprajte si kúsok toho koláča, ktorý si odopierate a najmä - prežívajte tieto krásne momenty s ľuďmi, na ktorých vám najviac záleží. Pretože radosť, šťastie a pokoj sa tým iba znásobuje.